Κοσμος

Ερντογάν: Η Θράκη το κατάλληλο μέρος για να φτιάξουμε το κέντρο φυσικού αερίου με τον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους υπουργούς του να εργαστούν για την κατασκευή του hub

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως θεωρεί τη Θράκη ως τον καταλληλότερο τόπο εγκατάστασης του κόμβου φυσικού αερίου που σχεδιάζει να κατασκευάσει με τον Πούτιν.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει σε ανακοινώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο © EPA/Vyacheslav Porkofyev/Kremlin Pool/Sputnik

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως θεωρεί τη Θράκη ως τον καταλληλότερο τόπο εγκατάστασης του κόμβου φυσικού αερίου που σχεδιάζει να κατασκευάσει με τον Πούτιν.

Συνεχίζεται το διπλωματικό παιχνίδι του προέδρου της Τουρκίας με φόντο την ενεργειακή κρίση και την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Επιστρέφοντας από την Αστάνα στο τέλος της συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέδειξε τη Θράκη ως το καταλληλότερο μέρος για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου.  

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση για την Άγκυρα, αναφέρθηκε στην πρόταση Πούτιν να γίνει η Τουρκία κέντρο διανομής φυσικού αερίου και είπε: «Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ο σημαντικότερος τόπος για αυτήν την επιχείρηση. Μαζί με τον κ. Πούτιν δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν».

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ακολουθούν τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, για την 6η Σύνοδο Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε στη διάρκεια των επαφών του με τον Ερντογάν την πρόταση περί δημιουργίας ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να στραφούν προς τα εκεί, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream

«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος προς τον Τούρκο ομόλογό του.  

«Mεταφέραμε στην Τουρκία την πρόθεσή μας να γίνει παγκόσμιο κέντρο φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ. Αυτό, σημείωσε, αναβαθμίζει πολυεπίπεδα την Τουρκία. 

«Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Πούτιν.  

Επιστρέφοντας από την Αστάνα, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Βλέπουμε βέβαια τι συμβαίνει και το τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας δίνουν κανέναν φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Αφήστε τον να σκεφτεί».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει όριο που η υπομονή ξεχειλίζει, ο Ερντογάν απάντησε: «Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία. Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;».

Αναφορικά με τα F-16 ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε αισιόδοξος λέγοντας:  [Αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά το F16, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά τα βήματα τα ακολουθεί ταυτόχρονα και η Ρωσία. Πώς προχωράει και το τι συμβαίνει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ