- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στην Αλάσκα με βάρκα έφτασαν Ρώσοι για να αποφύγουν την επιστράτευση
Έως και 700.000 άνδρες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τις 21 Σεπτεμβρίου
Δύο Ρώσοι υπήκοοι συνελήφθησαν από Αμερικανούς αξιωματούχους αφού έφτασαν με ένα μικρό σκάφος στο νησί Σεντ Λόρενς στην Αλάσκα για να αποφύγουν την επιστράτευση.
Δύο Ρώσοι που έφυγαν για να αποφύγουν την επιστράτευση στη χώρα τους ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ, αφού έφτασαν με βάρκα στη νήσο Σεντ Λόρενς που ανήκει στην Αλάσκα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Όπως ανέφερε το BBC, οι δύο Ρώσοι κατέφθασαν στο χωριό Γκάμπελ, που αριθμεί λίγο περισσότερους από 500 κατοίκους και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού στη Βερίγγειο Θάλασσα.
Η νήσος Σεντ Λόρενς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 56 χιλιομέτρων από τη χερσόνησο Τσούκτσι της ρωσικής Άπω Ανατολής, που σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στη Ρωσία από ό,τι στις ΗΠΑ. Οι κάτοικοι του Γκάμπελ μπορούν να δουν τις ακτές της Σιβηρίας στον ορίζοντα.
To τοπικό μέσο Anchorage Daily News ανέφερε ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δύο άτομα έφτασαν σε αμερικανικό έδαφος την περασμένη Τρίτη και ήδη μεταφέρθηκαν στο Άνκορατζ, την πρωτεύουσα της Αλάσκας, «για έλεγχο». Επίσης δημοσίευσε έναν χάρτη με το πού βρίσκεται το νησί σε σχέση με τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Το γραφείο της γερουσιαστή της Αλάσκας Λίζα Μουρκόφσκι, ανακοίνωσε ότι δύο Ρώσοι έχουν ζητήσει άσυλο προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση. Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Αλάσκας, Μάικ Ντανλίβι, επιβεβαίωσε απλώς ότι δύο άτομα έφτασαν από τη Ρωσία με βάρκα και ανακρίνονται.
«Δεν αναμένουμε συνεχή ροή ανθρώπων ή πλοιαρίων. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, οπότε ενδέχεται να πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του κυβερνήτη.
Ο γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν, που επίσης εκπροσωπεί την Αλάσκα, επεσήμανε ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων εξετάζουν την υπόθεση, η οποία δείχνει ότι «ο ρωσικός λαός δεν θέλει να πολεμήσει στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας».
Οι Ρώσοι, ειδικά οι άνδρες σε ηλικία στράτευσης, εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε κινητοποίηση για να ενισχύσει την εισβολή στην Ουκρανία. Υπάρχουν αναφορές ότι η επιστράτευση έχει επιβληθεί πολύ ευρύτερα και αυστηρότερα μεταξύ των φτωχότερων αγροτικών κοινοτήτων και των εθνοτικών μειονοτήτων στον Καύκασο, τη Μογγολία και τη Σιβηρία.
Επικαλούμενη πηγή του Κρεμλίνου, μια έκθεση του Forbes για τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα υποστηρίζει ότι έως και 700.000 άνδρες μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική κινητοποίηση στρατευμάτων στις 21 Σεπτεμβρίου.
(Με πληροφορίες από τον Guardian και το BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Είχε απονεμηθεί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Κρίστι Νόεμ
Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα 16 εκατομμύρια δολάρια
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Τι διαμηνύει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος μετά το ρωσικό πλήγμα Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε την αντίδραση της Ιταλίας
Η στιγμή που δεξαμενή πετρελαίου τινάζεται στον αέρα
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στο Στενό θα συνεχισθούν
Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Μελόνι δήλωσε ότι οι σχέσεις της με τον Τραμπ δεν έχουν αλλάξει
Το χρονικό της απίστευτης υπόθεσης
Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.