Κοσμος

Στην Αλάσκα με βάρκα έφτασαν Ρώσοι για να αποφύγουν την επιστράτευση

Έως και 700.000 άνδρες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τις 21 Σεπτεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίστρατοι Ρώσοι πολίτες σε γραφεία στρατολόγησης στη Μόσχα © EPA/Yuri Kochetkov
Επίστρατοι Ρώσοι πολίτες σε γραφεία στρατολόγησης στη Μόσχα © EPA/Yuri Kochetkov

Δύο Ρώσοι υπήκοοι συνελήφθησαν από Αμερικανούς αξιωματούχους αφού έφτασαν με ένα μικρό σκάφος στο νησί Σεντ Λόρενς στην Αλάσκα για να αποφύγουν την επιστράτευση.

Δύο Ρώσοι που έφυγαν για να αποφύγουν την επιστράτευση στη χώρα τους ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ, αφού έφτασαν με βάρκα στη νήσο Σεντ Λόρενς που ανήκει στην Αλάσκα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Όπως ανέφερε το BBC, οι δύο Ρώσοι κατέφθασαν στο χωριό Γκάμπελ, που αριθμεί λίγο περισσότερους από 500 κατοίκους και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού στη Βερίγγειο Θάλασσα.

Η νήσος Σεντ Λόρενς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 56 χιλιομέτρων από τη χερσόνησο Τσούκτσι της ρωσικής Άπω Ανατολής, που σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στη Ρωσία από ό,τι στις ΗΠΑ. Οι κάτοικοι του Γκάμπελ μπορούν να δουν τις ακτές της Σιβηρίας στον ορίζοντα.

To τοπικό μέσο Anchorage Daily News ανέφερε ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δύο άτομα έφτασαν σε αμερικανικό έδαφος την περασμένη Τρίτη και ήδη μεταφέρθηκαν στο Άνκορατζ, την πρωτεύουσα της Αλάσκας, «για έλεγχο». Επίσης δημοσίευσε έναν χάρτη με το πού βρίσκεται το νησί σε σχέση με τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Το γραφείο της γερουσιαστή της Αλάσκας Λίζα Μουρκόφσκι, ανακοίνωσε ότι δύο Ρώσοι έχουν ζητήσει άσυλο προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση. Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Αλάσκας, Μάικ Ντανλίβι, επιβεβαίωσε απλώς ότι δύο άτομα έφτασαν από τη Ρωσία με βάρκα και ανακρίνονται.

«Δεν αναμένουμε συνεχή ροή ανθρώπων ή πλοιαρίων. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, οπότε ενδέχεται να πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του κυβερνήτη.

Ο γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν, που επίσης εκπροσωπεί την Αλάσκα, επεσήμανε ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων εξετάζουν την υπόθεση, η οποία δείχνει ότι «ο ρωσικός λαός δεν θέλει να πολεμήσει στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας».

Οι Ρώσοι, ειδικά οι άνδρες σε ηλικία στράτευσης, εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε κινητοποίηση για να ενισχύσει την εισβολή στην Ουκρανία. Υπάρχουν αναφορές ότι η επιστράτευση έχει επιβληθεί πολύ ευρύτερα και αυστηρότερα μεταξύ των φτωχότερων αγροτικών κοινοτήτων και των εθνοτικών μειονοτήτων στον Καύκασο, τη Μογγολία και τη Σιβηρία.

Επικαλούμενη πηγή του Κρεμλίνου, μια έκθεση του Forbes για τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα υποστηρίζει ότι έως και 700.000 άνδρες μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική κινητοποίηση στρατευμάτων στις 21 Σεπτεμβρίου.

(Με πληροφορίες από τον Guardian και το BBC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ