Κοσμος

Επεκτατισμός α λα Ερντογάν: «Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει το όραμα της Τουρκίας στα 780.000 τετρ. χλμ»

«Ξέρουμε ποιος έχει εξαπολύσει την Ελλάδα εναντίον μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν: Εξέφρασε ξανά τις επεκτατικές βλέψεις του και κάλεσε την Ελλάδα «να μείνει μακριά από προκλήσεις».
Συνεχίζει τη ρητορική προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος © EPA/Andrej Cukic

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και οι επεκτατικές του βλέψεις - «Τα 78 νεκροταφεία μαρτύρων που έχουμε σε 32 χώρες καθορίζουν τα φυσικά σύνορα της εξωτερικής μας πολιτικής»

Συνεχίζει την ρητορική προκλήσεων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Τα 78 νεκροταφεία μαρτύρων που έχουμε σε 32 χώρες καθορίζουν τα φυσικά σύνορα της εξωτερικής μας πολιτικής. Το όραμα της Τουρκίας κανένας δεν μπορεί να το φυλακίσει στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», δήλωσε από το βήμα του τουρκικού κοινοβουλίου.

«Κάποιοι κύκλοι, τα ανοίγματα μας στην εξωτερική προσπαθούν να την παρουσιάσουν  ως μετατόπιση του άξονα. Ενώ η Τουρκία δεν έχει αλλάξει άξονα, καταφέρνει για τα δικά της συμφέροντα να προχωράει με τις διαφορετικές διπλωματικές σχέσεις που έχει συνάψει σε όλο τον κόσμο  κι έτσι καθορίζει τον δικό της άξονα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η ενθάρρυνση της Ελλάδας, που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, είναι ασυμβίβαστη με τη λογική και τη συμμαχία. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος μετά από 100 χρόνια έχει και πάλι εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι γνωρίζουμε το παιχνίδι που επιχειρείται να παιχτεί με αυτόν τον τρόπο. Συμβουλεύουμε την ελληνική διοίκηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της», σημείωσε ακόμη. 

 «Το σκεπτικό της Ελλάδας, που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, είναι ασυμβίβαστο με τη λογική της συμμαχίας. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος μετά από 100 χρόνια, έχει και πάλι εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι γνωρίζουμε το παιχνίδι που επιχειρείται να παιχτεί με αυτόν τον τρόπο. Συμβουλεύουμε την ελληνική διοίκηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της», συνέχισε ο Ερντογάν, εξαπολύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν απάντησε και στην κριτική για τη συμμετοχή του σε σύνοδο, μαζί με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, λέγοντας ότι «κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες μας στην εξωτερική πολιτική, ως μετατόπιση από τον άξονά μας. Πρόκειται για ενδυνάμωση του δικού μας άξονα διεξάγει ταυτόχρονα διαφορετικές διπλωματικές σχέσεις στη βάση των εθνικών μας συμφερόντων».

«Δηλώνω περήφανα ότι η τουρκική διπλωματία βρίσκεται διανύει μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους της των τελευταίων δεκαετιών. Η προσέγγισή μας στην ουκρανική κρίση είναι το τελευταίο παράδειγμα της εξωτερικής μας πολιτικής που έχει στο επίκεντρό της την ειρήνη, τη σταθερότητα, τον άνθρωπο», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ