Κοσμος

Βέλγιο: Συλλήψεις για «σοβαρή απειλή» κατά του υπουργού Δικαιοσύνης

Εντοπίστηκε αυτοκίνητο με όπλα έξω από το σπίτι του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναγερμός στο Βέλγιο: Βρέθηκε αυτοκίνητο με όπλα έξω από το σπίτι του υπουργού Δικαιοσύνης - «Δε θα ενδώσουμε στη βία», δηλώνει ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.
Εντοπίστηκε αυτοκίνητο με όπλα έξω από το σπίτι του

Συναγερμός στο Βέλγιο: Βρέθηκε αυτοκίνητο με όπλα έξω από το σπίτι του υπουργού Δικαιοσύνης - «Δε θα ενδώσουμε στη βία», δηλώνει ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.

Η ασφάλεια του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Φαν Κίκερνμπορν ενισχύθηκε μετά τη σύλληψη, στην Ολλανδία, τριών προσώπων που συνδέονται με μια «σοβαρή απειλή» σε βάρος του.

Σύμφωνα με τη φλαμανδόφωνη εφημερίδα Het Laatste Niews, πυροβόλα όπλα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο με ολλανδικές πινακίδες το οποίο εντοπίστηκε έξω από σπίτι του υπουργού.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, έκανε λόγο όμως για «σοβαρή απειλή». Στην ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι τρία πρόσωπα συνελήφθησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Ολλανδία και έχει ζητηθεί η έκδοσή τους στο Βέλγιο.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για μια «πιθανή» απειλή σε βάρος του Κίκερνμπορν και από την προκαταρκτική έρευνα διαπιστώθηκε ότι «θα έπρεπε να την πάρουν στα σοβαρά».

Ο υπουργός δεν θα συμμετάσχει σε ορισμένες προγραμματισμένες δραστηριότητες τις επόμενες ημέρες. Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Υπουργός Δικαιοσύνης Βελγίου: Δεν θα ενδώσουμε στη βία

«Δε θα ενδώσουμε ποτέ στη βία. Ποτέ.»: Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη τριών ατόμων στην Ολλανδία σχετικά με «απειλές» που εξαπολύθηκαν εναντίον του και μετά τον εντοπισμό αυτοκινήτου με όπλα κοντά στο σπίτι του.

«Ως πατέρας, το πρώτο μου μέλημα αυτήν τη στιγμή είναι η γυναίκα και τα παιδιά μου. Δεν το επέλεξαν αυτό, αλλά πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Κάθε γονιός θα καταλάβει ότι αυτό είναι δύσκολο να το αντέξει. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από αυτό που συμβαίνει όσο το δυνατόν περισσότερο», αναφέρει ο Βέλγος υπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας ότι «αυτήν τη φορά ήμουν ο στόχος. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην αστυνομία και στο δικαστικό σύστημα. Όποιος εμπλέκεται στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος γνωρίζει ότι αυτό ενέχει αναπόφευκτα κινδύνους. Από την αστυνομία που περιπολεί στους δρόμους μας τη νύχτα μέχρι τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα. Κι όμως το κάνουν από αίσθηση καθήκοντος για εμάς, σε πλήρη ανωνυμία. Ακόμα και αν γνωρίζουν τους κινδύνους. Ακόμα και αν οι απειλές εναντίον τους έχουν μικρότερη απήχηση στα ΜΜΕ. Είναι όλοι τους ήρωες. Στο δημοκρατικό μας κράτος δικαίου, δεν θα ενδώσουμε ποτέ στη βία. Ποτέ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», το βράδυ της Παρασκευής, τρία άτομα συνελήφθησαν στην Ολλανδία σε σχέση με «σοβαρή» απειλή κατά του Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.

«Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ενημερώθηκε την τελευταία εβδομάδα για μια πιθανή απειλή κατά του προσώπου του υπουργού Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν», ανέφερε η εισαγγελία και συμπλήρωσε ότι «άμεσα ξεκίνησε έρευνα και ανατέθηκε σε ανακριτή της δικαστικής περιφέρειας της Δυτικής Φλάνδρας. Τα πρώτα στοιχεία αυτής της έρευνας έδειξαν ότι αυτή η απειλή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Να σημειωθεί ότι έχει ζητηθεί η μεταφορά των συλληφθέντων στο Βέλγιο.

Νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής, ύποπτο αυτοκίνητο εντοπίστηκε σε μια κατοικημένη περιοχή, κοντά στην οικία του υπουργού σύμφωνα με την φλαμανδόφωνη εφημερίδα Het Laatste Nieuws. Στο αυτοκίνητο, εντοπίστηκαν καλάσνικοφ, εκρηκτικές ύλες και πιθανώς και φιάλες αερίου. Το ύποπτο όχημα, που έφερε ολλανδικές πινακίδες, κατασχέθηκε και θα ερευνηθεί. H ομάδα συντονισμού για ανάλυση απειλών ανέφερε ότι προς το παρόν δεν πρέπει να υπάρξουν «βιαστικά συμπεράσματα» σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την υπόθεση. Πάντως, ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν ακύρωσε αρκετές από τις δραστηριότητές του για τις επόμενες ημέρες, ενώ αποφασίστηκε η ενίσχυση της ασφάλειάς του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ