Κοσμος

Ναρκοβαρόνοι σχεδίαζαν να απαγάγουν τον Βέλγο υπουργό Δικαιοσύνης

Γιατί Βέλγιο και Ολλανδία θεωρούνται το «επίκεντρο της αγοράς κοκαΐνης» στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Vincent Van Quickenborne κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μιλά στο μικρόφωνο
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Vincent Van Quickenborne © EPA / MARTIN DIVISEK

Vincent Van Quickenborne: Τα σχέδια απαγωγής του, οι συλλήψεις, οι έρευνες των αρχών και το μήνυμά του στους δράστες

Σε τέσσερις ανέρχονται πλέον οι συλλήψεις μετά την καταγγελία για σχέδιο απαγωγής του Βέλγου υπουργού Δικαιοσύνης, Vincent Van Quickenborne. Κοντά στο σπίτι του υπουργού είχε εντοπιστεί αυτοκίνητο στο οποίο υπήρχαν όπλα και από τότε ο Van Quickenborne τέθηκε υπό αυστηρότερη αστυνομική φύλαξη, ενώ παράλληλα ξεκίνησε έρευνα.

Η έρευνα των αρχών φέρεται να έδειξε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε στόχος δραστών που σχεδίαζαν την απαγωγή του, με τα βελγικά ΜΜΕ να συνδέουν το σχέδιο με εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά.

Μετά τη σύλληψη τριών υπόπτων το Σάββατο, ο Van Quickenborne σε μια ανάρτηση στο Facebook ανέφερε ότι έχει τεθεί υπό «αυστηρή φύλαξη» και δεν θα συμμετάσχει σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, σημείωσε ότι όποιος εργάζεται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος γνωρίζει τους κινδύνους και ότι θα συνεχίσει να στοχεύει εγκληματικές ομάδες. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: οι άνθρωποι πίσω από αυτό το σχέδιο πετυχαίνουν το αντίθετο από αυτό που σκοπεύουν», είπε. «Ενισχύει την πεποίθησή μου ότι πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε. Οι εγκληματίες αισθάνονται εγκλωβισμένοι. Αυτό το συναίσθημα είναι σωστό».

Dag iedereen. Zoals jullie intussen vernomen hebben, hebben onze veiligheidsdiensten ingegrepen omwille van een concrete...

Posted by Vincent Van Quickenborne on Saturday, September 24, 2022

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρου, δήλωσε ότι η απειλή είναι «εντελώς απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι «δεν θα τρομοκρατηθούμε από κανέναν». Η αστυνομία προσπαθεί τώρα να εκδώσει τους τέσσερις υπόπτους από την Ολλανδία.

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στους άνδρες από το αυτοκίνητο, το οποίο είχε ολλανδική πινακίδα, που βρέθηκε έξω από το σπίτι του Van Quickenborne στην πόλη Kortrijk. Το βελγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο VRT αναφέρει ότι καλάσνικοφ, πυροβόλα όπλα και δύο μπουκάλια βενζίνης βρέθηκαν στο όχημα έξω από το σπίτι.
Το Βέλγιο έχει λάβει περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο που δίνει στις τοπικές αρχές περισσότερη εξουσία για την αντιμετώπιση της βίας.

Στην πόλη-λιμάνι της Αμβέρσας παρατηρείται κλιμάκωση της βίας ναρκωτικών, με περισσότερους από 89 τόνους ναρκωτικών να έχουν κατασχεθεί μόνο το 2021. Η Europol δημοσίευσε έκθεση που ανέφερε το Βέλγιο και την Ολλανδία ως «το επίκεντρο της αγοράς κοκαΐνης στην Ευρώπη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ