Κοσμος

Κίνα: Καταδίκη σε θάνατο πρώην υπουργού Δικαιοσύνης

Υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους αρχηγούς της αστυνομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θανατική ποινή επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Κίνας Φου Ζενγκούα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία – Ομολόγησε πως έλαβε 16,5 εκατ. ευρώ.
Κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία και καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Φου Ζενγκούα © Fuat Kabakci/Anadolu Agency/Getty Images

Θανατική ποινή επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Κίνας Φου Ζενγκούα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία – Ομολόγησε πως έλαβε 16,5 εκατ. ευρώ.

Η Κίνα καταδίκασε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Φου Ζενγκούα σε θάνατο με διετή αναστολή για δωροδοκία και παράβαση του νόμου για ιδιοτελείς σκοπούς, ανέφεραν την Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Ιούλιο, ο Φου παραδέχτηκε ότι έλαβε δωροδοκίες συνολικού ύψους άνω των 117 εκατομμυρίων γουάν (16,50 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Φου Ζενγκούα, κάποτε ένας από τους πιο ισχυρούς αρχηγούς της αστυνομίας της Κίνας, δικάστηκε την Πέμπτη για δωροδοκία και απόκρυψη των φερόμενων εγκλημάτων του αδελφού του.

Ο Φου, 67 ετών, ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον του Ενδιάμεσου Λαϊκού Δικαστηρίου του Τσανγκτσούν στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν τον Ιούλιο, δήλωσε ένοχος για όλες τις κατηγορίες σε βάρος του.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Φου ότι «δέχθηκε τεράστιες δωροδοκίες» αξίας 117 εκατομμυρίων γουάν και ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας ενώ βρισκόταν σε μια σειρά από ανώτερες θέσεις από το 2005 έως το 2021, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου του ως αναπληρωτής επικεφαλής και διευθυντής του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου και αναπληρωτής υπουργός Δημοσίων ασφαλείας, που εποπτεύει τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ