Κοσμος

Ρήγμα στην ακροδεξιά συμμαχία στην Ιταλία λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Mε αφορμή την ενεργειακή κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Ρήξη Μελόνι- Σαλβίνι για την ενέργεια δέκα μέρες πριν τις εκλογές
O Ματέο Σαλβίνι και η Τζόρτζια Μελόνι © ΕPA Pool

Ιταλία: Ρήξη Μελόνι- Σαλβίνι για την ενέργεια δέκα μέρες πριν τις εκλογές.

Οι εντάσεις μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και του συμμάχου της Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της δεξιάς Λέγκα του Βορρά, που υπήρχαν εδώ και καιρό γιγαντώθηκαν με αφορμή την ενεργειακή κρίση, δέκα μέρες πριν τις εκλογές.

Η Μελόνι απορρίπτει τις εκκλήσεις του Σαλβίνι για γενναία χρηματοδότηση από το κράτος προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. «Εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι μερικές φορές εμφανίζεται πιο μαχητικός απέναντι μου απ' ό,τι με τους αντιπάλους του», δήλωσε η Μελόνι σε συνέντευξη της στο κανάλι La7.

Ωστόσο, ο Σαλβίνι συνέχισε να ασκεί πίεση σήμερα επαναλαμβάνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να δανειστεί επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου.

«Μου προκαλεί έκπληξη που μερικοί ηγέτες κομμάτων λένε 'Όχι. Ας είμαστε προσεκτικοί. Ας περιμένουμε'», δήλωσε στο Canale 5. «Δεν είναι ότι κάνω καπρίτσια. Κινδυνεύουμε για αφανισμό όπως με την Covid», πρόσθεσε.

Η Μελόνι λέει ότι η Ιταλία, που έχει το δεύτερο πιο υψηλό δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, πρέπει να είναι προσεκτική με το δανεισμό περισσότερο και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ενεργειακή κρίση έχει πυροδοτηθεί από την κερδοσκοπία της αγοράς και μπορεί να περάσει γρήγορα.

Ο Σαλβίνι έχει απορρίψει την κριτική που λέει ότι δεν φέρεται υπεύθυνα. «Το πρόβλημα για τα παιδιά θα είναι αν η μητέρα και ο πατέρας τους χάνουν τις δουλειές τους και δεν φέρνουν μισθούς στο σπίτι...Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά δεν τρώνε».

Η Μελόνι ηγείται στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα της να αναμένεται να αποσπάσει τουλάχιστον το 25% των ψήφων αυτό το μήνα έναντι μόλις 4,3% στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2018. Αντίθετα, ο Σαλβίνι δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση.

Η Λίγκα είχε ποσοστό 17,4% το 2018, το οποίο εκτοξεύτηκε σε 34,3% στις ευρωεκλογές του 2019. Ωστόσο, μια σειρά από αστοχίες έριξε στα Τάρταρα τη δημοτικότητα του Σαλβίνι. Δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα έδινε στη Λίγκα μολις 12%.

Πολιτική πηγή αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις των κομμάτων δείχνουν ότι το ποσοστό του μπορεί να πέσει κάτω από το 10% με τους ψηφοφόρους να προσελκύονται όλο και περισσότερο από τη Μελονι που κέρδισε σε αξιοπιστία με το προφίλ της πολιτικού που μιλάει στα ίσια όταν σε αντίθεση με τον Σαλβίνι, είχε αρνηθεί να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση ενότητας υπό τον Μάριο Ντράγκι.

Η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας, μιλώντας στους οπαδούς της στο Μιλάνο, δεν δίστασε να δηλώσει ότι για την Ευρώπη «το πάρτι τελείωσε» και ότι «η Ιταλία ετοιμάζεται να διεκδικήσει τα δικαιώματά της». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η εποχή κατά την οποία η Γερμανία χτυπούσε φιλικά στην πλάτη την Ιταλία και το (σ.σ. κεντροαριστερό) Δημοκρατικό Κόμμα δεν αντιδρούσε, έχει τελειώσει».

Από τη μια, δηλαδή, η ιταλική Ακροδεξιά προσπαθεί να καθησυχάσει τους διεθνείς αναλυτές, τις αγορές και τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι δεν αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την θεσμική και οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αλλά από την άλλη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, στις διάφορες συγκεντρώσεις ανεβάζει τους τόνους, προς ικανοποίηση των πιο ακραίων ψηφοφόρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ