Κοσμος

Ιταλικές εκλογές: Οι θέσεις της ακροδεξιάς συμμαχίας για ΕΕ, μετανάστευση & ενέργεια

Το πρόγραμμα για την Οικονομία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τζόρτζια Μελόνι και η δεξιά - ακροδεξιά συμμαχία
Η Τζόρτζια Μελόνι και η δεξιά - ακροδεξιά συμμαχία © Getty Image / Riccardo Fabi/NurPhoto

Ιταλικές εκλογές: Η συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς υπό τη Τζόρτζια Μελόνι - Οι θέσεις για ενέργεια, μετανάστευση, εξωτερική πολιτική και οικονομία

Νικήτρια στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας είναι η Τζόρτζια Μελόνι και η συμμαχία της δεξιάς και ακροδεξιάς. Το πρόγραμμα αυτό προσυπέγραψαν οι δύο παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καθώς και η δεξιά παράταξη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δίνει το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύουν να ακολουθήσουν για την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τη μετανάστευση και την ενέργεια. 

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, το πρόγραμμα της ακροδεξιάς συμμαχίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι προβλέπει:

  • Τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του NATO.
  • Υποστήριξη της Ουκρανίας που είναι αντιμέτωπη με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και υποστήριξη κάθε διπλωματικής προσπάθειας για να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση.
  • Προσήλωση στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με προοπτική μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική.
  • Αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
  • Υπεράσπιση και προαγωγή των ιστορικών και πολιτιστικών ιουδαιοχριστιανικών ριζών και ταυτοτήτων στην Ευρώπη.

Για την Οικονομία και την Κοινωνία:

  • Πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, υπέρβαση των τρεχουσών καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.
  • Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυνάμει των ευρωπαϊκών κανόνων, για την αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης βάσει των νέων συνθηκών, αναγκών και προτεραιοτήτων.
  • Μείωση της φορολογικής πίεσης για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Αναπροσαρμογή της κατώτερης σύνταξης, των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας.

Για τους Θεσμούς το πρόγραμμά τους προβλέπει την απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τη συνέχιση της διαδικασίας για την αναγνώριση της αυτονομίας των περιφερειών.

Για την Οικογένεια ορίζει σχέδιο υποστήριξης και αύξησης της γεννητικότητας με δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε εταιρείες, βιβλιοθηκών και παιδότοπων. Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα για βρέφη και παιδιά.

Για την Ασφάλεια και Μετανάστευση:

  • Αγώνας εναντίον κάθε μορφής αντισημιτισμού και ισλαμικού φονταμενταλισμού.
  • Αγώνας εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης και διαχείριση των ροών των νόμιμων μεταναστών.
  • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ένταξης στην αγορά εργασίας των νόμιμων μεταναστών.
  • Υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
  • Αποκλεισμός των πλεούμενων βάσει συμφωνίας με τις αρχές χωρών της βόρειας Αφρικής για να εμποδίζεται η εμπορία ανθρώπων και η διακίνηση παράτυπων μεταναστών.
  • Δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές εκτός Ευρώπης, που θα διαχειρίζεται η ΕΕ, για να εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Για την Ενέργεια και το περιβάλλον:

  • Βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.
  • Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και εφαρμογή σχεδίου για την ενεργειακή αυτάρκεια.
  • Εξέταση του ενδεχομένου αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας με ασφαλή τρόπο.
  • Τήρηση και επικαιροποίηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ιταλίας στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Η άκρα δεξιά στην Ευρώπη πανηγυρίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών της Ιταλίας

Πολιτικοί που ανήκουν στην άκρα δεξιά και στη δεξιά στην Ευρώπη, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον Εθνικό Συναγερμό (RN) στη Γαλλία και το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, συνεχάρησαν την Τζόρτζια Μελόνι για τη νίκη της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία.

Η κυρία Μελόνι και το μεταφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας επικράτησαν καθαρά, με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα. Η συμμαχία άκρας δεξιάς-δεξιάς οδεύει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία. «Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλεύτρια της AfD Μπεατρίξ φον Στορχ μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», πέταξε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε επιγραμματική ανάρτησή του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε «Συγχαρητήρια (στην) Τζόρτζια Μελόνι».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, που ανήκει στον RN της Μαρίν Λεπέν, έκρινε πως οι ψηφοφόροι στην Ιταλία παρέδωσαν «μάθημα ταπεινότητας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προς μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών στη χερσόνησο, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες έχουν «εργαλεία» για να αντιδράσουν εάν η Ιταλία παραβιάσει τους κανόνες και καταπατήσει τις κοινές αξίες της Ευρώπης. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», έγραψε ο ευρωβουλευτής του RN Μπαρντελά, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».

Από την πλευρά του ο Μπάλας Όρμπαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, του δεξιού εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, έδωσε επίσης «συγχαρητήρια» στους ηγέτες της ιταλικής συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς, τονίζοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ