- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς η Μόσχα προσπαθεί να στρατολογήσει Γερμανούς ταξιδιώτες - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Der Spiegel
Οι μέθοδοι και ο ρόλος των social media
Στο στόχαστρο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Γερμανοί ταξιδιώτες. Η έκθεση και οι προειδοποιήσεις του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες όλο και πιο συχνά προσπαθούν να στρέψουν τους Γερμανούς που φθάνουν στη Ρωσία προς την συνεργασία ως πληροφοριοδότες, γράφει το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος.
«Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν τα περιστατικά, που οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να στρατολογήσουν Γερμανούς πολίτες, που επισκέπτονται στη Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά το Der Spiegel που έχει στη διάθεση του αναλυτική έκθεση εσωτερικής χρήσεως της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV).
Στην έκθεση αναφέρεται ότι στόχος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας μπορούν να γίνουν οι συνεργάτες των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Γερμανίας. Ωστόσο υποψήφιοι στόχοι μπορεί να είναι και όσοι ταξιδεύουν ατομικά, είτε για επιχειρηματικούς λόγους θεωρεί η BfV. Η BfV προβλέπει ότι στη συνέχεια οι Ρώσοι πράκτορες θα «στρατολογούν» Γερμανούς πολίτες, χρησιμοποιώντας πιθανόν «πιο σκληρούς και κυνικούς τρόπους» ώστε να τους κάμψουν να συνεργαστούν. Για τον λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσουν στοιχεία εκβιασμού, είτε να δημιουργούν καταστάσεις μέσω των οποίων θα τους ασκούν πιέσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί ευθέως όσους πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κριτικές απόψεις για τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα» μπορούν να «επιφέρουν απρόβλεπτους προσωπικούς κινδύνους» αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη Μόσχα η αστυνομία έχει ήδη πραγματοποιήσει ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα ατόμων για τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες μελετούν τα όσα γράφουν στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τον Ιούνιο η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, αξιολογώντας τη δραστηριότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα, επέστησε την προσοχή στο ότι «ιδιαίτερα σε τέτοιες ευαίσθητες τοποθεσίες όπως είναι το κυβερνητικό τετράγωνο στο Βερολίνο, οι κίνδυνοι υποκλοπής όπως και οι κίνδυνοι διαρροής στοιχείων είναι πραγματικοί και δεν πρέπει να υποτιμώνται».
Η Φέζερ προειδοποίησε επίσης για το ότι οι συνομιλίες που γίνονται μέσω συνηθισμένων τηλεπικοινωνιακών δικτύων «στην ουσία δεν προστατεύονται από τις υποκλοπές». Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες «καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να υποκλέψουν και να καταγράψουν τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις», δήλωσε η υπουργός.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Der Spiegel
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.