- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική βοήθεια
Oυκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.
Στο Κίεβο μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν. Η επίσκεψη δεν είχε προαναγγελθεί. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν βρίσκεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία για να συζητήσει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία και τους γείτονές της απέναντι στη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε μυστικά το ταξίδι αυτό και είναι η δεύτερη επίσκεψή του στο Κίεβο από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις τελευταίες ημέρες την αντεπίθεσή της στο κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις νότιο τμήμα της χώρας και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ζώνες στην βορειοανατολική Ουκρανία, στην περιοχή του Χάρκιβ.
Το νέο πακέτο βοήθειας της Ουάσινγκτον αποτελείται από 675 εκατομμύρια δολάρια απευθείας βοήθειας με την αποστολή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο Κίεβο και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και επιδοτήσεις για την αγορά αμερικανικών όπλων για την Ουκρανία και 18 γείτονές της.
Μεταξύ των 18 χωρών περιλαμβάνονται η Γεωργία και η Μολδαβία, θύλακες των οποίων ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, καθώς και οι χώρες της Βαλτικής ή η Βοσνία, όπου επικρατεί υψηλή ένταση με την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας, της σερβικής οντότητας της χώρας.
Ο Αντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε το Κονγκρέσο για το πακέτο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων «για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας και 18 γειτόνων της», στους οποίους περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός νατοϊκών χωρών «και άλλοι περιφερειακοί εταίροι» που αισθάνονται απειλούμενοι από την Ρωσία, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν κατονομάζεται.
Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων σε οπλικά συστήματα, πυρομαχικά και συστήματα HIMARS, τα οποία έχουν επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξουν τις ρωσικές γραμμές τροφοδοσίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει ποσόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια και επιδοτήσεις προς την Ουκρανία και τους γείτονές της για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.
Η συνολική στρατιωτική βοήθεια από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο 2021 ανέρχεται σε 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.
Η αποστολή δυτικών όπλων έχει επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να σταματήσουν την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων πλήττοντας τις γραμμές διοικητικής μέριμνας και τροφοδοσίας των ρωσικών δυνάμεων και να εξαπολύσουν την περασμένη εβδομάδα αντεπίθεση στην βορειοανατολική και την νότια Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.