- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Σε ευθανασία υποβλήθηκε ένας Ισπανός υπόδικος που έμεινε τετραπληγικός
Η Ισπανία νομιμοποίησε την ευθανασία πριν από έναν χρόνο
Ισπανία: Σε ευθανασία υποβλήθηκε ένας υπόδικος που έμεινε τετραπληγικός έπειτα από μάχη με την αστυνομία.
Οι σωφρονιστικές αρχές της Ισπανίας έκαναν σήμερα ευθανασία σε έναν άνδρα ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους τον περασμένο Δεκέμβριο και στη συνέχεια τραυματίστηκε και ο ίδιος σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος και να παρακαλάει να τον αφήσουν να πεθάνει πριν δικαστεί.
Τα δικαστήρια έδωσαν το πράσινο φως για την ευθανασία, αφού απέρριψαν πολλές προσφυγές των θυμάτων του, τα οποία επέμεναν ότι θα έπρεπε να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματά του. Η υπόθεση έφτασε και στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως αρνήθηκε να την εξετάσει, με το σκεπτικό ότι δεν παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα.
Η Ισπανία νομιμοποίησε την ευθανασία πριν από έναν χρόνο. Προηγουμένως, η παροχή βοήθειας σε κάποιον για να τερματίσει τη ζωή του επέφερε ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, στις 25 Ιουνίου, τουλάχιστον 172 άνθρωποι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Ο δυσαρεστημένος πρώην φύλακας ασφαλείας Εουχέν Σαμπάου, 46 ετών, πυροβόλησε τρεις συναδέλφους του –μεταξύ αυτών και μία γυναίκα– μέσα στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης όπου εργαζόταν, στην πόλη Ταραγκόνα. Στη συνέχεια, στην προσπάθειά του να διαφύγει, τραυμάτισε έναν αστυνομικό.
Όταν ταμπουρώθηκε σε ένα σπίτι, έχοντας μαζί του ολόκληρο οπλοστάσιο, αστυνομικοί εισέβαλαν και τον ακινητοποίησαν, πυροβολώντας τον πολλές φορές. Ο «Πιστολέρο της Ταραγκόνα», όπως τον αποκαλούσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, έμεινε τετραπληγικός. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το ένα πόδι ενώ οι πληγές του προκαλούσαν χρόνιο πόνο που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα και καθιστούσαν αφόρητη τη ζωή του, όπως υποστήριζε.
Δικαστήριο της Ταραγκόνα έκρινε ότι ήταν θεμελιώδες δικαίωμα του Σαμπάου να ζητήσει να υποβληθεί σε ευθανασία, λαμβάνοντας υπόψη την κατάστασή του.
Οι σωφρονιστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατό του, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο EFE.
Ο δικηγόρος του Σαμπάου δεν έκανε κανένα σχόλιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς τα αποτελέσματα σε Βερολίνο και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία αποδεικνύουν πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι πια η ίδια
«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην παλιά καλή εποχή»
Τι δείχνουν τα exit polls
«Συγχαρητήρια, κέρδισες, τα παρατάω»
Νέες απειλές από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Ιράν
Συναγερμός στη ρωσική πρωτεύουσα
Η δικαστική διαμάχη του κωμικού με τον μουσικό Μπράιαν Έβανς
Το ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι έπεσε έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας
Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα μίλησε για τις πιέσεις που δέχονται ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ από τον βρετανικό Τύπο
Η Ελλάδα του 2026 δεν είναι εκείνη του 2010. Είναι στο χέρι μας να πάμε στο επόμενο επίπεδο για να προστατευτούμε καλύτερα από ό,τι μέλλει να έρθει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε το Καμπ Ντέιβιντ
Η νέα πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου έρχεται ενώ ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
Και τα δύο μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν την κίνηση ως παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος
Τι περιλαμβάνουν οι όροι
Προειδοποιεί ότι η πραγματική έκταση των παραβιάσεων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη
Αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρνακα
Στο προσκήνιο μια συνομιλία που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο λίγο μετά τον θάνατο της αδελφής του
Έρευνα διεξάγουν οι Αρχές του Λουξεμβούργου
Η ανάρτηση έρχεται καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου που θα καθορίσουν αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου
Η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.