- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για ενίσχυση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας
Η συνάντηση των δύο ανδρών στο Σότσι
Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι. Εικόνες από το τετ α τετ των δύο ανδρών.
Να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των υποδομών συμφώνησαν Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την περίπου τεσσάρων ωρών συνάντηση που είχαν σήμερα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές» μεταξύ των χωρών τους και «να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας», σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο ηγετών, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.
Πούτιν και Ερντογάν υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση «συγκεκριμένων μέτρων» για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Από πολιτικής πλευράς, οι δύο ηγέτες τόνισαν «την καθοριστική σημασία των σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας», διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας όσον αφορά τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα σε σχέση με τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας επιλύθηκε. Οι παραδόσεις έχουν ήδη αρχίσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι' αυτό», δήλωσε.
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία γιατί διασφαλίζει την αδιάλειπτη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πούτιν.
Στο τέλος της συνάντησής τους, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να «πληρώνονται εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ, χαιρετίζοντας ένα «νέο στάδιο και νέες ευκαιρίες».
Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της στους διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, με φόντο τις πρωτοφανείς δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ήλπιζε η συνάντησή του με τον Πούτιν να «ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει επίσης ότι ήθελε να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών ομάδων που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα.
«Η συζήτηση με την ευκαιρία αυτή για τις εξελίξεις στη Συρία θα επιτρέψει να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε δηλώσει επίσης πως ήθελε να διασφαλίσει ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου από τον ρωσικό πυρηνικό κολοσσό Rosatom, στη νότια Τουρκία, θα τηρούσε το «καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», καθώς μια αντιδικία είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις σε αυτό έργο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή τα 71α γενέθλια του ηθοποιού
Σφοδρές αντιδράσεις από τους επικριτές του
«Θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί» - Η συνέντευξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Η προστασία της Aramco από τις ελληνικές συστοιχίες και οι στόχοι της Αθήνας
Ο σπουδαίος Κύπριος σεφ είχε βραβευτεί με αστέρι Michelin - Το «αντίο» του Νίκου Αλιάγα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην επίθεση που έγινε το 1941 και έβαλε τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Συνελήφθη την ίδια ημέρα που ανακηρύχθηκε υποψήφιος για την προεδρία του CHP με 15,5 εκατομμύρια ψήφους
Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν ενημέρωσε λίγο αργότερα πως «δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις»
«Περιμένουμε βοήθεια από την Ιαπωνία σε αντίθεση με το NATO»
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο συναγερμός έληξε
Τι κρύβει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις
Προειδοποιούν για άλμα στις τιμές των καυσίμων - Kαλούν τους επιβάτες να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους
Σοκ on air για τον ρεπόρτερ που γλιτώνει από θαύμα
Θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά είδη
«Ο κόσμος και οι αχάριστοι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστούν τον Τραμπ», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Νέοι τριγμοί στο ΝΑΤΟ
Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων ανησυχεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.