Κοσμος

Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία

Σήμα κινδύνου για τις διεθνείς αγορές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία
Χρήματα © Pixabay

ΗΠΑ: Σε τεχνική ύφεση η οικονομία. 

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Οπως μεταδίδει το CNBC, ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η εντατικοποίηση των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησε το ΑΕΠ σε μείωση κατά 0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο.

Η έκθεση δείχνει πώς ο πληθωρισμός έχει υποβαθμίσει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Federal Reserve έχει αποδυναμώσει τομείς ευαίσθητους στα επιτόκια, όπως η στέγαση.

Αυτή η αδυναμία θα τροφοδοτήσει την ήδη έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν ή πότε οι ΗΠΑ εισέρχονται σε ύφεση. Η εκτίμηση του Dow Jones έκανε λόγο για άνοδο 0,3%. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ σημαίνουν «τεχνική ύφεση».

Υπενθυμίζεται πως χθες η Fed προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο και εμφανίσει ενδείξεις επιβράδυνσης. Βέβαια, τα σημερινά αποτελέσματα ενδέχεται να αυξήσουν τους φόβους στην αγορά ότι η οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση όταν η Τράπεζα προχώρησε σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής το β’ τρίμηνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ