Κοσμος

Criminal Minds: Η Νάταλι Γουντ και το μυστήριο του θανάτου της που παραμένει άλυτο

Η δεύτερη έρευνα της αστυνομίας 30 χρόνια μετά τον θάνατό της

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ναταλί Γουντ.
© EPA

Νάταλι Γουντ: Η καριέρα, οι δυο γάμοι με τον Ρόμπερτ Βάγκνερ και το πρόωρο τέλος της

Τον Νοέμβριο του 1981, η Νάταλι Γουντ και ο άντρας της Ρόμπερτ Βάγκνερ κάλεσαν τον συνάδελφό τους ηθοποιό Κρίστοφερ Γουόκεν σε μια κρουαζιέρα στο νησί Καταλίνα με το σκάφος τους. Ήταν το γιορτινό Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών, αλλά ο καιρός ήταν κακός, η θάλασσα ταραγμένη και μετά από αρκετές ώρες εύθυμης συζήτησης και πολλών ποτών, η κατάληξη ήταν τραγική: Η Νάταλι Γουντ βρέθηκε πνιγμένη στα νερά του νησιού Καταλίνα. Ήταν 43 ετών. Ο θάνατός της είναι ένα μυστήριο που παραμένει άλυτο.

Η Νάταλι Γουντ είχε μια λαμπρή πορεία στο Χόλιγουντ, ξεκινώντας την καριέρα της ως παιδί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το πέρασμά σε γυναικείους ρόλους έγινε με μεγάλη επιτυχία (πράγμα σπάνιο για τα παιδιά-ηθοποιούς του Χόλιγουντ). Σε ηλικία 16 ετών ήταν η παρτενέρ του Τζέιμς Ντην στο «Επαναστάτης χωρίς αιτία», για το ποίο ήταν υποψήφια για Όσκαρ. Ήταν η πρώτη φορά που διάλεξε η ίδια την ταινία που θα συμμετείχε, κόντρα στη θέληση των γονιών της που αποφάσιζαν έως τότε για τις επιλογές της. Η Γουντ ήταν παιδί Ρώσων μεταναστών και η μητέρα της ήταν εκείνη που την ώθησε και την καθοδηγούσε από πολύ μικρή στον κόσμο του θεάματος. Δυο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον Ρόμπερτ Βάγκνερ, επίσης ηθοποιό και οι δυο τους έγιναν ένα από τα πιο όμορφα και αγαπητά ζευγάρια του Χόλιγουντ.

Η Ναταλί Γουντ και ο Τζέιμς Ντιν.
© EPA

Η καριέρα της άρχισε να απογειώνεται με ταινίες όπως το «West Side Story», το «Πυρετός στο Αίμα», του Ελία Καζάν, όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Γουώρεν Μπήτι, και πολλές άλλες ταινίες για τις οποίες κέρδισε υποψηφιότητες για Όσκαρ.  

Οι φήμες ότι υπήρξε ειδύλλιο με τον Γουώρεν Μπήτι δεν επαληθεύτηκαν, ωστόσο η Γουντ και ο Βάγκνερ χώρισαν μετά τα γυρίσματα του «Πυρετός και Αίμα» και η Γουντ παντρεύτηκε ξανά. Τη δεκαετία του ‘70 έκανε ένα διάλειμμα από τον κινηματογράφο, έπαιζε σε τηλεοπτικές παραγωγές και μεγάλωνε τις δυο κόρες από τους δυο γάμους της. Στην πορεία, πήρε διαζύγιο από τον δεύτερο σύζυγό της και παντρεύτηκε ξανά τον πρώτο, τον Ρόμπερτ Βάγκνερ.

Τον Νοέμβριο του 1981, η Νάταλι Γουντ και ο Κρίστοφερ Γουόκεν έκαναν γυρίσματα για την ταινία «Brainstorm». Η κρουαζιέρα στην Καταλίνα ήταν μια καλή ευκαιρία οι δυο ηθοποιοί να διασκεδάσουν, να χαλαρώσουν και να συζητήσουν σχετικά με την ταινία. «Ο Ελαφοκυνηγός» ήταν η ταινία που είχε πρόσφατα χαρίσει  Όσκαρ ερμηνείας στον Κρίστοφερ Γουώκεν, ενώ η Νάταλι Γουντ, αν και πολλές φορές υποψήφια, δεν το είχε κερδίσει ποτέ. Ο Ρόμπερτ Βάγκνερ δεν είχε καταφέρει να κτίσει καριέρα στον κινηματογράφο και είχε στραφεί στην τηλεόραση. Εκείνη την εποχή πρωταγωνιστούσε στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Χαρτ και Χαρτ».  

Στις 28 Νοεμβρίου το απόγευμα, στις 5 μ.μ., οι τρεις ηθοποιοί είχαν βγει στην ακτή με τη φουσκωτή λέμβο του γιωτ κι έπιναν κεφάτοι σαμπάνια σε ένα δημοφιλές μπαρ - ρεστοράν της Καταλίνα. Στις 7 μ.μ. απολάμβαναν το δείπνο τους, ενώ συνέχιζαν να πίνουν σαμπάνια. Όταν έφυγαν γύρω στις 10.30 μ.μ. ο βραδινός μάνατζερ του εστιατορίου ανησυχούσε αν θα έφθαναν ασφαλείς στο γιοτ, επειδή φαίνονταν πολύ μεθυσμένοι. Έτσι, κάλεσε τον υπεύθυνο ασφαλείας του Λιμεναρχείου και του ζήτησε να βεβαιωθεί ότι η συντροφιά των τριών έφτασε σώα στο γιοτ.

The Strange Drowning of Natalie Wood

Εκείνο το βράδυ γίνονταν πολλά πάρτυ στην Καταλίνα και η δυνατή μουσική από τα ηχεία (που κάποιοι είχαν στρέψει προς το λιμάνι) έφτανε από την ακτή έως τα αραγμένα σκάφη. Σε ένα από αυτά, ένας ενοχλημένος καπετάνιος κάλεσε μετά τα μεσάνυχτα την ιδιωτική ασφάλεια του λιμανιού για να διαμαρτηρηθεί, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι και ο υπεύθυνος είχε πάει στο πάρτυ. Από τον ασύρματο ακουγόταν μόνο παράσιτα. Ξαφνικά όμως ακούστηκε η φωνή του Ρόμπερτ Βάγκνερ που καλούσε από το γιωτ του λέγοντας: Εδώ «Σπλέντορ». Πιστεύουμε ότι κάποιος από το σκάφος αγνοείται, ότι έφυγε με μια λαστιχένια λέμβο 11 ποδών.  

Μισή ώρα αργότερα προβολείς από σκάφη του Λιμεναρχίου φώτιζαν τα ταραγμένα κύματα, αλλά δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της Νάταλι στη θάλασσα. Στις 7.30 το πρωί ένα ελικόπτερο της αστυνομίας του Λος Άντζελες κατευθυνόταν προς την Καταλίνα για να βοηθήσει στη έρευνα, όταν ένα μέλος του πληρώματος εντόπισε κάτι κόκκινο στα κύματα του ωκεανού. Η Νάταλι Γουντ έπλεε μπρούμυτα με ένα κόκκινο μπουφάν και τα μαλλιά της απλωμένα στο νερό, ένα μίλι νότια από το γιοτ. Η εξαφανισμένη λέμβος ανακαλύφθηκε στην ακτή, ακόμη πιο νότια. Η μηχανή της λέμβου δεν είχε τεθεί σε λειτουργία και τα κουπιά ήταν δεμένα. Η Γουντ φορούσε νυχτικό, μάλλινες κάλτσες ως το γόνατο και πουπουλένιο μπουφάν. Προφανώς δεν είχε ντυθεί για βόλτα με τη λέμβο, ωστόσο η αστυνομία έκρινε ότι εκείνη είχε λύσει το σκοινί που κρατούσε τη λέμβο στο γιότ. Γιατί όμως; Αυτό είναι μόνο ένα από τα μυστήρια γύρω από τον θάνατό της.  

Ο Ρόμπερ Βάγκνερ είπε στην αστυνομία ότι αφού επέστρεψαν από το ρεστοράν, ο ίδιος και ο Γουόκεν συνέχισαν με ένα βραδυνό ποτό, ενώ η Νάταλι αποσύρθηκε στην καμπίνα του ζευγαριού γύρω στις 11 παρά 15. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα που πήγε στην καμπίνα τους, η γυναίκα του δεν ήταν εκεί. Την αναζήτησε σε άλλα μέρη του γιότ και τότε είδε πως έλειπε και η λέμβος. Η αστυνομία, μετά την κατάθεσή του, δεν ενόχλησε τον Βάγκνερ, λέγοντάς του: «Πηγαίνετε στο σπίτι σας να πενθήσετε».  

The death of Natalie Wood: Original 1981 news coverage

Η ιατροδικαστική έκθεση του δρ. Τόμας Νογκούτσι (που είναι γνωστός ως «ιατροδικαστής των διασήμων του Χόλιγουντ»αφού έχει κάνει τη νεκροψία/ νεκροτομή των Μέριλιν Μονρόε, Σάρον Τέιτ, Τζον Μπελούσι κ.ά.) ανέφερε ότι από το στόμα της σορού έβγαινε αφρός, ότι η σορός βρισκόταν σε πλήρη νεκρική ακαμψία και το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα της ήταν πολύ υψηλό. Είχε πολλούς μώλωπες στα πόδια και στα χέρια, αλλά κανένα άλλο τραύμα που θα γεννούσε υποψίες για εγκληματική ενέργεια. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε πνιγμό από ατύχημα και υποθερμία. Πνίγηκε έχοντας γλιστήσει από τη λέμβο και αφού δεν κατάφερε να ανεβεί ξανά στο γιότ από τη σκάλα της πρύμνης. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες όλο το Χόλιγουντ έκανε λόγο για δολοφονία και οι δημοσιογράφοι πολιορκούσαν την Αστυνομία για απαντήσεις. Πώς κανείς από τους δυο άντρες της συντοφιάς δεν είχε αντιληφθεί ότι εγκατέλειψε το γιότ μέσα στη νύχτα, μεθυσμένη;

Disturbing Details Found In Natalie Wood's Autopsy Report

Η έρευνα της αστυνομίας πήρε νέα τροπή τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο Ντένις Νταβέρν, ο καπετάνιος του γιότ, δήλωσε δημόσια ότι είχε πει ψέματα στην αστυνομία κατά την αρχική έρευνα. Σύμφωνα με τη νέα του κατάθεση, η Γουντ και ο Βάγκνερ είχαν καβγαδίσει εκείνο το βράδυ. Υποστήριξε ότι η Γουντ φλέρταρε με τον Γουόκεν, ότι ο Βάγκνερ ζήλεψε και έξαλλος από θυμό πήρε το μπουκάλι με το κρασί και το έσπασε πάνω στο τραπέζι. Αργότερα είχε εμποδίσει τον Νταβέρν να ανάψει τους προβολείς αναζήτησης και να ειδοποιήσει τις αρχές μετά την εξαφάνιση της Γουντ. Ο Νταβέρν θεωρούσε ότι ο Βάγκνερ ευθυνόταν για τον θάνατό της. Ο Κρίστοφερ Γουόκεν προσέλαβε δικηγόρο, συνεργάστηκε με την έρευνα και δεν θεωρήθηκε ύποπτος από τις αρχές. Το πιστοποιητικό θανάτου της Νάταλι Γουντ τροποποιήθηκε και ο θάνατός της αποδόθηκε σε «πνιγμό κι άλλους απροσδιόριστους παράγοντες».

Ο σερίφης Τζον Κορίνα μετά το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης.
© EPA

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Βάγκνερ (σήμερα 92 ετών) θεωρήθηκε «πρόσωπο ενδιαφέροντος» (ένας ευφημισμός για το «ύποπτος»). Η αστυνομία δήλωσε ότι γνωρίζει πως ο Βάγκνερ ήταν το τελευταίο άτομο που ήταν με τη Γουντ πριν εξαφανιστεί. Η έκθεση του ιατροδικαστή το 2013 ανέφερε ότι η Γουντ είχε ανεξήγητους φρέσκους μώλωπες στο δεξί αντιβράχιο, τον αριστερό καρπό και το δεξί γόνατό της, μια γρατσουνιά στο λαιμό και μια επιφανειακή γρατσουνιά στο μέτωπό της. Είναι πιθανό να είχε δεχτεί επίθεση πριν πνιγεί.

Πολλά βιβλία γράφτηκαν για τον ξαφνικό θάνατο της Νάταλι Γουντ, ενώ η ζωή και η καριέρα της εξιστορούνται στην τηλεταινία του 2004 «Το Μυστήριο της Νάταλι Γουντ».

 

Natalie Wood: What Remains Behind (2020) | Official Trailer | HBO

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ