Κοσμος

Ιράν, η χώρα όπου το να έχεις κατοικίδιο μπορεί να σε στείλει στη φυλακή

Η παράλογη νομοθεσία του ασιατικού κράτους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιρανή γυναίκα ποζάρει φιλώντας τον σκύλο της © Photo by Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images
Ιρανή γυναίκα ποζάρει φιλώντας τον σκύλο της © Photo by Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images

Το Ιράν θεσπίζει νόμους όπου το να είναι κανείς ιδιοκτήτης κατοικιδίου ζώου μπορεί να τον στείλει μέχρι και στη φυλακή.

Ο Μάσα, ιδιοκτήτης ενός σκύλου στο Ιράν, κάνει λόγο για ένα νέο κύμα συλλήψεων ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων και κατασχέσεων των ζώων τους στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τεχεράνη.

Η αστυνομία εκεί πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η βόλτα με σκύλους στα πάρκα ήταν έγκλημα. Η απαγόρευση δικαιολογήθηκε ως μέτρο «προστασίας της ασφάλειας του κοινού».

Ταυτόχρονα, το ιρανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε σύντομα να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων του κοινού κατά των ζώων, το οποίο θα περιόριζε την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων σε όλους τους τομείς.

Σύμβολα του «δυτικισμού»

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων θα υπόκειται σε άδεια που θα εκδίδεται από ειδική επιτροπή. Θα υπάρχει επίσης ένα ελάχιστο πρόστιμο περίπου $800 (790 ευρώ) για την «εισαγωγή, αγορά και πώληση, μεταφορά και διατήρηση» μιας σειράς ζώων, συμπεριλαμβανομένων κοινών κατοικίδιων ζώων όπως γάτες, χελώνες και κουνέλια.

«Οι συζητήσεις γύρω από αυτό το νομοσχέδιο ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν μια ομάδα Ιρανών βουλευτών προσπάθησε να προωθήσει έναν νόμο για τη δήμευση όλων των σκύλων και τη χορήγηση τους σε ζωολογικούς κήπους ή για την εγκατάλειψή τους σε ερήμους», δήλωσε ο δρ. Παγιάμ Μοχέμπι, πρόεδρος της Κτηνιατρικής Ένωσης του Ιράν και πολέμιος του νομοσχεδίου, στο BBC.

«Με τα χρόνια, το άλλαξαν αυτό μερικές φορές και συζήτησαν ακόμη και τη σωματική τιμωρία για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Αλλά το σχέδιό τους δεν έφτασε πουθενά».

Η διατήρηση σκύλων ήταν πάντα συνηθισμένη στις αγροτικές περιοχές του Ιράν, αλλά τα ζώα έγιναν επίσης σύμβολο της αστικής ζωής τον 20ο αιώνα.

Το Ιράν ήταν μια από τις πρώτες χώρες στη Μέση Ανατολή που ψήφισε νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων, το 1948, και η κυβέρνηση χρηματοδότησε τον πρώτο φορέα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ζώων. Ακόμη και η βασιλική οικογένεια της χώρας είχε σκύλους ως κατοικίδια.

Αλλά η Ισλαμική Επανάσταση του 1979, κατά την οποία ανατράπηκε ο Σάχης Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, άλλαξε πολλές πτυχές της ζωής των Ιρανών και των σκύλων τους.

Τα ζώα θεωρούνται ακάθαρτα στην ισλαμική παράδοση. Στα μάτια του νέου καθεστώτος τα σκυλιά έγιναν επίσης σύμβολο του «δυτικισμού» που προσπάθησε να περιορίσει.

«Δεν υπάρχει σταθερός κανονισμός σχετικά με την κατοχή σκύλων», δήλωσε στο BBC ο Δρ Ασκαν Σεμιράνι, κτηνίατρος με έδρα την Τεχεράνη.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν ανθρώπους επειδή έβγαζαν βόλτα τα σκυλιά τους ή ακόμη και τα κουβαλούσαν στα αυτοκίνητά τους με βάση την ερμηνεία τους πως αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σύμβολο δυτικοποίησης».

Ο Δρ Σεμιράνι είπε ότι οι αρχές δημιούργησαν ακόμη και μια «φυλακή» για τα κατασχεθέντα κατοικίδια.

«Ακούσαμε πολλές ιστορίες τρόμου από εκείνο το μέρος», πρόσθεσε.

«Τα ζώα κρατήθηκαν για πολλές μέρες σε ανοιχτούς χώρους χωρίς κατάλληλη τροφή ή νερό, ενώ οι ιδιοκτήτες σκύλων περνούσαν κάθε είδους νομικά προβλήματα».

Τα οικονομικά δεινά του Ιράν μετά από χρόνια δυτικών κυρώσεων έπαιξαν επίσης ρόλο στο νέο νομοσχέδιο. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφών για ζώα συντροφιάς για περισσότερα από τρία χρόνια στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διατήρησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Σε ένα τοπίο που κυριαρχούν οι ξένες μάρκες, αυτό σήμαινε άνοδο στις τοπικές τιμές, ειδικά μετά τη δημιουργία μιας μαύρης αγοράς.

«Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από ανθρώπους που διακινούν λαθραία τρόφιμα», δήλωσε στο BBC ο ιδιοκτήτης μιας κτηνιατρικής κλινικής στην πόλη Mashhad.

«Οι τιμές είναι τώρα πέντε φορές περισσότερες από ό,τι πριν από λίγους μήνες».

Ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι η τοπικά παραγόμενη τροφή για κατοικίδια δεν άγγιζε καν τα μέσα πρότυπα.

«Η ποιότητα είναι πολύ κακή. Τα εργοστάσια χρησιμοποιούν φθηνό κρέας ή ψάρι, ακόμη και ληγμένα συστατικά», είπαν.

Πρόβλημα και με τις γάτες

Όμως η νέα νομοθεσία δεν απευθύνεται μόνο σε σκύλους. Οι γάτες περιλαμβάνονται επίσης σε μια λίστα ζώων όπου αναφέρονται ακόμη και κροκόδειλοι.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το Ιράν είναι η γενέτειρα των περσικών γατών, μιας από τις πιο διάσημες ράτσες στον κόσμο.

«Μπορείς να πιστέψεις ότι τώρα οι περσικές γάτες δεν είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους;» είπε στο BBC ένας κτηνίατρος με έδρα την Τεχεράνη.

«Δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτόν τον νόμο. Οι άνθρωποι που είναι στην εξουσία θέλουν να δείξουν απλά την πυγμή τους στους ανθρώπους».

Ο Δρ Μοχέμπι, πρόεδρος της Ιρανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, χαρακτήρισε τον προτεινόμενο νόμο «ντροπιαστικό».

«Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο, οι επόμενες γενιές θα μας θυμούνται ως ανθρώπους που απαγόρευσαν τα σκυλιά επειδή είναι σκυλιά και τις γάτες επειδή είναι γάτες».

Άνθρωποι όπως η Μάσα ανησυχούν πραγματικά για το μέλλον των κατοικίδιων τους. «Δεν θα τολμήσω να κάνω αίτηση για άδεια για τον «γιο» μου», είπε. «Κι αν αρνηθούν την αίτησή μου; Δεν μπορώ να τον αφήσω στο δρόμο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY