Κοσμος

Επιστροφή στον Μεσαίωνα: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση

Επαληθεύτηκαν οι χειρότεροι φόβοι - Τι θα γίνει τώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα της άμβλωσης και διαδηλώτριες υπέρ της έκτρωσης ξεσπούν σε κλάματα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα της άμβλωσης και διαδηλώτριες υπέρ της έκτρωσης ξεσπούν σε κλάματα © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images/Ideal Image

Στις ΗΠΑ καταργείται το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Τι θα κάνει η κάθε πολιτεία με την έκτρωση.

Στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Πρόκειται για μια οπισθοδρομική απόφαση που οδηγεί τις ΗΠΑ αρκετές δεκαετίες πίσω.

Με γνωμοδότησή του σήμερα Παρασκευή (24/6) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, που είχε ληφθεί το 1973, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ειδικότερα, με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας -ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης- ήταν λάθος, επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

«Η απόφαση Roe ήταν εξαρχής κατάφωρα λανθασμένη» δήλωσε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο. Και πρόσθεσε: «Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε επιζήμιες συνέπειες. Και μακριά από το να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, η Roe και η Casey έχουν "φουντώσει" τη συζήτηση και έχουν βαθύνει τη διαίρεση».

Το πρωτοσέλιδο της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times» για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση
Το πρωτοσέλιδο της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times» για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση © NYT

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η κάθε πολιτεία των ΗΠΑ θα μπορεί με βάση αυτήν τη νέα απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο να θεσπίσει τα δικά της μέτρα όσον αφορά στην έκτρωση και το πότε αυτή μπορεί να γίνει χωρίς να θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Ήδη, πάντως, οι μισές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ψηφίσει ή θα ψηφίσουν νόμους για απαγόρευση των αμβλώσεων ή επιβολή αυστηρών περιορισμών στη διακοπή της κύησης.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμβλωσης, δηλώνοντας ότι «πρέπει να προστατέψουμε το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από την Καμάλα Χάρις. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε επισημάνει ότι η κατάργηση των αμβλώσεων αποτελεί επίθεση εναντίον της ελευθερίας.

Πώς φθάσαμε στην κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ

Ο φόβος για την κατάργηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ ήταν διάχυτος από καιρό. Από τότε που χάρη στους διορισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, οι συντηρητικοί πήραν το πάνω χέρι στο Ανώτατο Δικαστήριο με αναλογία 6 προς 3.

Ο φόβος ότι η θρησκευτική Δεξιά θα επιτύγχανε τον από δεκαετίες στόχο της να βγάλει εκτός νόμου τις αμβλώσεις μέσα από το ίδιο Σώμα που τις νομιμοποίησε. Η μεγάλη ευκαιρία δόθηκε όταν η Πολιτεία του Μισισιπή προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, διεκδικώντας δικαίωση για τον δικό της νόμο για τις αμβλώσεις ο οποίος τις απαγορεύει μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης και ζητώντας να ανατραπεί ο εμβληματικός νόμος «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 που καθιστούσε νόμιμη τη διαδικασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τελικά, οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν, όταν από την ιστοσελίδα Politico διέρρευσε το προσχέδιο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου -η επίσημη και τελεσίδικη απόφαση ήρθε σήμερα Παρασκευή (24/6)- που ζητά την απόρριψη του «Ρόου εναντίον Γουέιντ». Πρόκειται για το χειρότερο πλήγμα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών τα τελευταία 50 χρόνια.

Κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ - Η δικαστική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» που ανετράπη

Ολα αυτά, στη χώρα που κόπτεται για τη δημοκρατία και την ελευθερία ανά τον κόσμο. Ηταν 22 Ιανουαρίου του 1973 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατέληξε σε μια ιστορική απόφαση εκδικάζοντας την προσφυγή της «Τζέιν Ρόου», όπως ήταν το ψευδώνυμο για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητάς της που δόθηκε στην ενάγουσα Νόρμα ΜακΚόρβεϊ, εναντίον του εισαγγελέα της κομητείας του Ντάλας, Χένρι Γουέιντ.

Η ΜακΚόρβεϊ, μια γυναίκα 21 ετών από το Τέξας, είχε μείνει έγκυος στο τρίτο της παιδί και ήθελε να κάνει άμβλωση, κάτι που όμως απαγορευόταν στην Πολιτεία όπου ζούσε, εκτός αν κινδύνευε η ζωή της. Υστερα από απόρριψη της υπόθεσής της στο Τέξας κι αφού έδωσε για υιοθεσία το παιδί που αναγκάστηκε να γεννήσει, η νεαρή γυναίκα πείστηκε από γυναικείες οργανώσεις να φτάσει το θέμα της ώς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τι προβλέπει ο νόμος του Μισισιπί για τις εκτρώσεις - Το μπλόκο στην άμβλωση από κατώτερα δικαστήρια

Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι, προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ αναγνώρισε το δικαίωματα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση το 1992 (Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey) επανεβεβαίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευσε τους νόμους που επιβάλλουν ένα "υπερβολικό βάρος" στην πρόσβαση στην άμβλωση.

Καταργείται η άμβλωση στις ΗΠΑ - Τι ακολουθεί μετά την απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο

Από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον «Ρόου εναντίον Γουέιντ», υπάρχουν άμεσα 12 Πολιτείες με έτοιμους, ψηφισμένους νόμους, ανάμεσά τους το Τέξας και η Οκλαχόμα, που επιβάλλουν ασφυκτικούς περιορισμούς στις αμβλώσεις ή ουσιαστικά τις απαγορεύουν εντελώς.

Τουλάχιστον άλλες εννέα Πολιτείες έχουν ανάλογες νομοθεσίες στα σκαριά που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως σχεδόν στη μισή αμερικανική επικράτεια οι γυναίκες δεν θα μπορούν να κάνουν άμβλωση και θα πρέπει είτε να καταφεύγουν σε παράνομες και συχνά επικίνδυνες πρακτικές ή να μεταβαίνουν σε άλλη Πολιτεία όπου να επιτρέπεται η διαδικασία, κάτι φυσικά για το οποίο δεν έχουν όλες την οικονομική δυνατότητα.

Μολονότι η άμβλωση είναι μια διαδικασία ρουτίνας και την επιλέγουν γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες είναι πιο συχνές σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες: τις φτωχές, τις έγχρωμες και τις γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, όπως επισημαίνει στον ερευνητικό ιστότοπο The Conversation η Λου Αϊρλαντ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι Δημοκρατικοί υπέστησαν ήττα στη Γερουσία, καθώς δεν εξασφάλισε πλειοψηφία ο νόμος που προστατεύει την άμβλωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ