Κοσμος

Ο Τραμπ πανηγυρίζει για την κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ

Κάνει λόγο για «θέλημα Θεού»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ © EPA/POOL

Ικανοποίηση Τραμπ για την κατάργηση του δικαιώματος άμβλωσης στις ΗΠΑ. «Είναι θέλημα Θεού» δήλωσε για την απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στο Fox News, ένα ΜΜΕ που παραδοσιακά αποτελεί δίαυλο των Ρεπουμπλικάνων ότι «είναι θέλημα Θεού». Και συνέχισε: «Πρόκειται για τήρηση του Συντάγματος και επιστροφή των δικαιωμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μειωθεί η αντίδραση μεταξύ των υποστηρικτών του που είναι υπέρ της άμβλωσης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Νομίζω ότι, τελικά, αυτό είναι κάτι που θα λειτουργήσει για όλους». Πρόσθεσε ότι, η απόφαση θα αφήσει το θέμα στις πολιτείες (της χώρας), «όπου πάντα ανήκε».

Ποιες πολιτείες στις ΗΠΑ απαγορεύουν την άμβλωση μετά την απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ήδη, πολλές αμερικανικές Πολιτείες άρχισαν να ανακοινώνουν ότι λαμβάνουν μέτρα για να απαγορεύσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας την ιστορική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι αυτή η συντηρητική Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ είναι η «πρώτη» που απαγορεύει τις αμβλώσεις. «Είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έρικ Σμιτ.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, στις βόρειες ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.

Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι «από σήμερα, όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Νότια Ντακότα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι ο τερματισμός της κύησης είναι αναγκαίος για να σωθεί η ζωή της εγκύου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Στο κοινοβούλιο της Νότιας Ντακότας θα διεξαχθεί εντός του έτους μια «ειδική συνεδρίαση» με σκοπό «να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τις μητέρες που επηρεάζονται από την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μέσω του Twitter ο Έρικ Χόλκομπ. Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου.

«Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε» πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ