Κοσμος

Ο αγώνας για το δικαίωμα στην άμβλωση και την προστασία του ξεκίνησε στις ΗΠΑ

Αξιωματούχοι, γιατροί και πολίτες δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα» γράφει το πλακάτ που κρατά υπέρμαχος της έκτρωσης στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ
«Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα» γράφει το πλακάτ που κρατά υπέρμαχος της έκτρωσης στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ © Photo by Anibal Martel/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Αναβρασμός στις ΗΠΑ μετά την κατάργηση της άμβλωσης. Γιατροί, πολίτες και αξιωματούχοι σε αμερικανικές πολιτείες ξεκινούν αγώνα για να ανατραπεί η απόφαση.

Στις ΗΠΑ, από τη Νέα Υόρκη ως την Καλιφόρνια, αξιωματούχοι, γιατροί ή πολίτες ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για τις αμβλώσεις μετά την απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο για την έκτρωση.

Ειδικότερα, δεσμεύονται να «αγωνιστούν», ώστε οι πολιτείες τους που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς να αποτελέσουν «καταφύγια» που θα εγγυώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο το δικαίωμα σε μια ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, την τέταρτη σε πληθυσμό στη χώρα (20 εκατομμύρια κάτοικοι), πολιτικοί και επαγγελματίες υγείας προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για το θάψιμο του δικαιώματος στην εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Και στην πολιτεία αυτή που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, αναμένουν τώρα συρροή γυναικών από συντηρητικές πολιτείες του νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, ορισμένες από τις οποίες απαγόρευσαν αμέσως χθες, Παρασκευή, τις αμβλώσεις στο έδαφός τους.

«Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν δραματικά», δήλωσε η Σάρα Μέλερ, επαγγελματίας υγείας της ένωσης Brigid Alliance, η οποία πληρώνει το ταξίδι, τη διατροφή και τη διαμονή και υποστηρίζει οικονομικά τις γυναίκες χαμηλού εισοδήματος που πρέπει να υποβληθούν σε άμβλωση.

Η ένωσή της βοηθά περίπου εκατό γυναίκες κάθε μήνα και η Μέλερ υπολογίζει ότι εφεξής «εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα πρέπει να ταξιδέψουν εκτός των πολιτειών τους για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με την άμβλωση».

300.000 αμβλώσεις ετησίως σε συντηρητικές πολιτείες, όπως το Μιζούρι, η Λουιζιάνα και η Οκλαχόμα

Η Άλις Μαρκ, γιατρός και σύμβουλος στην Εθνική Ομοσπονδία της Μασαχουσέτης για την Άμβλωση διερωτάται επίσης «τι θα συμβεί σε όλους αυτούς τους ανθρώπους 26 πολιτειών, στις οποίες η άμβλωση θα απαγορευτεί εν μέρει ή τελείως».

Μέχρι σήμερα γίνονται, σύμφωνα με την ίδια, 300.000 αμβλώσεις ετησίως σε όλες αυτές τις συντηρητικές πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα, το Μιζούρι ή η Οκλαχόμα.

Όπως συμβαίνει στη Μασαχουσέτη, μολονότι ο κυβερνήτης της είναι Ρεπουμπλικανός και η άμβλωση εκεί στοιχίζει ακριβά, η Άλις Μαρκ ελπίζει ότι «πολιτείες όπως το Ιλινόις» θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις κλινικές τους,προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό και ανοίγοντας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα.

Γιατροί, πολίτες και οργανώσεις στην Καλιφόρνια βγαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση
Γιατροί, πολίτες και οργανώσεις στην Καλιφόρνια βγαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση © Photo by Anibal Martel/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Ήδη από την ανακοίνωση της απόφασης σοκ του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ ήταν η πρώτη πολιτικός που κατήγγειλε «οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Αμερικανών» και δεσμεύτηκε «να επενδύσει 35 εκατομμύρια δολάρια για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες για την άμβλωση». «Η πολιτεία μας θα είναι πάντα ένα καταφύγιο για αυτές που αναζητούν να υποβληθούν σε άμβλωση» διαβεβαίωσε η Δημοκρατική κυβερνήτρια, η οποία μετείχε χθες το βράδυ σε διαδήλωση χιλιάδων οργισμένων ανθρώπων στο Μανχάταν.

«Είναι παράλογο. Γυρίσαμε πίσω 100 χρόνια (...) Είναι παράλογο ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι'αυτό» αντέδρασε μία από αυτούς, η Μπράντι Μισό. Στο Μπρούκλιν γυναίκες που ρωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασαν τη «λύπη» και τον «θυμό» τους.

Ωστόσο, αν και η 21χρονη Λίλι Μπερνστάιν διερωτήθηκε αν θέλει «να είναι μέρος αυτής της χώρας», η 36χρονη Ναμπίλα Βαλεντίν δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη που ζω στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου αισθάνομαι ασφαλής και όπου τα δικαιώματά μου προστατεύονται».

Παράνομη η άμβλωση στις ΗΠΑ για 33 εκατομμύρια γυναίκες

Στην άλλη άκρη των ΗΠΑ, οι κυβερνήτες τριών «προοδευτικών» πολιτειών της δυτικής ακτής, ο Γκάβιν Νιούσομ στην Καλιφόρνια, η Κέιτ Μπράουν στο Όρεγκον και ο Τζέι Ίνσλι στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, δεσμεύτηκαν σε κοινή ανακοίνωσή τους να «υπερασπιστούν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης».

Αυτοί εξέφρασαν τη λύπη τους που «σε περισσότερη από τη μισή χώρα -ήτοι 33,6 εκατομμύρια γυναίκες (το 10% του αμερικανικού πληθυσμού)- η άμβλωση θα είναι εφεξής παράνομη ή μη προσβάσιμη». Οι τρεις πολιτείες θα αποδεσμεύσουν 152 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας.

Πολίτες και θρησκευτικές οργανώσεις στη μάχη για το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα και κοινοτικοί και θρησκευτικοί σύλλογοι αγωνίζονται επίσης για το δικαίωμα στην άμβλωση.

To Εθνικό Συμβούλιο των Εβραίων Γυναικών (NCJW), που έχει την έδρα του στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, δημιούργησε ένα «εβραϊκό ταμείο πρόσβασης στην άμβλωση σε σύμπραξη με την εθνική ομοσπονδία για την άμβλωση», εξηγεί η πρόεδρός του Σέιλα Κατζ. Όπως πολλοί άλλοι στην Αμερική, έτσι και εκείνη υπολογίζει στις δημοκρατικές πολιτείες των βορειοανατολικών ΗΠΑ ότι θα αποτελέσουν «καταφύγια» για τις γυναίκες. «Το επείγον είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή για να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση» ξεκαθαρίζει.

Παράσταση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα στην άμβλωση που καταργήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ

Η Κατζ δεσμεύεται εξάλλου να συνεχίσει να αγωνίζεται «ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να αποφασίζει μόνη της, συνειδητά, για το σώμα της, τη ζωή της, το μέλλον της. Όποια κι αν είναι και όπου κι αν ζει».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ