Κοσμος

«Ναι» της Βρετανίας για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Για τι κατηγορείται ο ιδρυτής των Wikileaks

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαμαρτυρία με πανό υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ
Τζούλιαν Ασάνζ © EPA / ANDY RAIN

Τζούλιαν Ασάνζ: Έγκριση από τη Βρετανία για την έκδοσή του στις ΗΠΑ - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει

Την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ενέκρινε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ. Ήδη η βρετανική δικαιοσύνη είχε δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks από τον περασμένο Απρίλιο. 

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο ιδρυτής της αποκαλυπτικής πλατφόρμας WikiLeaks και εκείνος που το 2010 και το 2011 διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά και διπλωματικά απόρρητα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τότε διώκεται από τις Αμερικανικές Αρχές με 18 κατηγορίες εις βάρος του, μεταξύ άλλων και αυτή της συνομωσίας και της κατασκοπείας. Τα έγγραφα υποδεικνύουν τις αγριότητες και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ, με χιλιάδες αμάχους να έχουν δολοφονηθεί από τον αμερικανικό στρατό.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Έλεγε ότι φοβόταν ότι οι Βρετανοί θα τον παρέδιδαν στις ΗΠΑ ή στη Σουηδία, όπου είχε κατηγορηθεί για βιασμό, αλλά πλέον αυτή η σουηδική υπόθεση έχει μπει στο αρχείο. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ