- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: Άρνηση για τριημερή σύνοδο με Σουηδία και Φινλανδία.
Στην άρνηση της Τουρκίας σκόνταψε η πρόταση από πλευράς ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες με την Σουηδία και την Φινλανδία, με στόχο να βρεθεί λύσης για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Συμμαχία.
Η Άγκυρα φέρεται να έθεσε συγκεκριμένους όρους στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της σχετικά με την τρομοκρατία, πριν συμφωνήσει σε διαμεσολαβημένες συνομιλίες, ανέφεραν στους Financial Times τρία άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων.
Αφού η Τουρκία είπε «όχι», αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μέσω διμερών συνομιλιών.
Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της Τουρκίας πάγωσαν τη διαδικασία, με τον Ερντογάν να αποκαλεί τις δύο χώρες «εκκολαπτήρια» τρομοκρατών και να κατηγορεί τη Σουηδία ότι απέτυχε να πατάξει το PKK.
Μια τριμερής συνάντηση με τη μεσολάβηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ήταν ο «απώτερος στόχος», αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος της συμμαχίας, επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις απαιτήσεις της Άγκυρας από τα δύο κράτη.
Ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη το αίτημά του για παραχωρήσεις από τα δύο σκανδιναβικά έθνη. «Μέχρι η Σουηδία και η Φινλανδία να δείξουν σαφή, συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα, σίγουρα δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας στο ζήτημα του ΝΑΤΟ», είπε.
Ερωτηθείς για αποτυχία διεξαγωγής τριμερών συνομιλιών, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «έχουμε μια διαδικασία τώρα όπου έγιναν συναντήσεις σε διαφορετικές μορφές».
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «και οι άνθρωποι του επιτελείου του» εργάζονται για να λύσουν τις «εύλογες ανησυχίες» της Τουρκίας και παραδέχτηκε ότι ήταν λιγότερο αισιόδοξος για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων των σκανδιναβικών χωρών από ό,τι πριν από έναν μήνα.
Η Φινλανδία και η Σουηδία δήλωσαν ότι αυστηροποιούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους και θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους όρους πώλησης όπλων στην Τουρκία μόλις γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας. Όπως η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία χαρακτηρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τις απορρίψεις της Άγκυρας σε τριμερείς συνομιλίες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει έρθει πλέον η ώρα των διαπραγματεύσεων, με μεσολάβηση του Πακιστάν και του Κατάρ
Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου γέλιο
Πόλεμοι, κλιματικά σοκ και αναγκαστικοί εκτοπισμοί επηρεάζουν την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων
Ποια είναι τα βασικά του σημεία
Κάνει λόγο για «πολιτικό θέατρο»
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του
«Ήμουν απλώς έξω για μια βόλτα με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο», δικαιολογήθηκε
Μαρτυρίες ότι έστειλε φωτογραφίες σε συμμαθητές της μετά τους φόνους
Παρουσιαζόταν υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης το 1943
Έπασχε από ανίατη ασθένεια
Ο άλλοτε παρουσιαστής του Fox News έχει έρθει σε ρήξη με τον Τραμπ
Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες
«Τελευταία μου μέρα εδώ», ακούγεται να λέει εγκλωβισμένος επισκέπτης
To περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο
Ο γίγαντας της τεχνολογίας απομάκρυνε 21.000 εργαζόμενους
Η τελευταία πράξη στο οικογενειακό δράμα του Ρομπ Ράινερ, πριν τα Χριστούγεννα του 2025
Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν επίσης δύο υπουργοί
Τι συνέβη λίγο πριν την κατάρριψη του μαχητικού τον περασμένο Απρίλιο
Το θερμό σύστημα υψηλών πιέσεων μένει σχεδόν ακίνητο πάνω από την ίδια περιοχή
Kαθώς η χώρα προωθεί παραδοσιακά άλλες λύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.