- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
SIPRI: Εκσυγχρονίζονται τα πυρηνικά οπλοστάσια
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανέφερε τους φόβους για έναν πυρηνικό όλεθρο
Η έκθεση του Ινστιτούτου για την Ειρήνη SIPRI διαβλέπει μεσοπρόθεσμα ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων.
Σχεδόν 10.000 πυρηνικές κεφαλές βρίσκονται συνολικά στα οπλοστάσια των εννέα πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη. Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να καταστρέψουν με τα ατομικά τους όπλα μεγάλα τμήματα της υφηλίου. Μετά από μερικές δεκαετίες πυρηνικού αφοπλισμού οι εν λόγω χώρες δαπανούν σήμερα μεγάλα ποσά για να εκσυγχρονίσουν πυρηνικές κεφαλές και την εκτόξευσή τους από πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη, δηλώνει στην DW ο Χανς Κρίστενζεν, ειδικός στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη SIPRI, τα οποίο δημοσιεύει σήμερα τη νέα του έκθεση: «Οι χώρες αρχίζουν να αποδίδουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στα πυρηνικά. Μετά από την υποβάθμιση του ρόλου των ατομικών οπλοστασίων για χρόνια, οι πυρηνικές δυνάμεις επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό τον υπαρχόντων όπλων ή κατασκευάζουν καινούργια».
Στην νέα έκθεση του ινστιτούτου SIPRI μια χώρα ξεχωρίζει: η Κίνα. Τα τελευταία δύο χρόνια ο δανός ειδικός έχει εντοπίσει σε δορυφορικές λήψεις τουλάχιστον 300 νέους χώρους αποθήκευσης στρατιωτικού υλικού: «Η αύξηση είναι η σημαντικότερη σε παγκόσμια επίπεδο και δεν έχει προηγούμενο για τα κινεζικά δεδομένα. Η διεθνής κοινή γνώμη δεν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί, διότι απλά το Πεκίνο δεν ενημερώνει για τα σχέδια και τις προθέσεις του. Όλα δείχνουν πάντως ότι πρόκειται για χώρους αποθήκευσης βαλλιστικών πυραύλων».
Άπιαστο όνειρο ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά
Ίσως η Κίνα φοβάται ότι το σημερινό της οπλοστάσιο δεν θα άντεχε σε ένα πυρηνικό πλήγμα των ΗΠΑ, εκτιμά ο ειδικός του σουηδικού ινστιτούτου. Ή θέλει να διαθέτει σημαντικό αριθμό κεφαλών, με τις οποίες να μπορεί να υπερκεράσει και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας νέων γενεών. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο: ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ θέλει έναν στρατό «παγκόσμιας κλάσης» με ένα ιδιαίτερα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο. Για το λόγο αυτό θα ήταν σημαντικό να δεσμευτεί η Κίνα για ένα ανώτατο αριθμό πυρηνικών κεφαλών με διεθνείς συνθήκες, πιστεύει ο Χανς Κρίστενζεν. Μέχρι στιγμής ωστόσο η Κίνα αδιαφορεί, απορρίπτοντας όλες τις σχετικές προτάσεις.
Σύμφωνα με τον δανό ειδικό, ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερος από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Κατά συνέπεια ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι πιθανό να παραμείνει άπιαστο όνειρο για αρκετά ακόμα χρόνια.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.