HΠΑ: Άνοδος τιμών και αύξηση ενοικίων
Υπολογίζεται ότι ο μέσος Αμερικανός ενοικιαστής δίνει το μισό του εισόδημα στο ενοίκιο
Αμερική: Η έκρηξη των τιμών σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες έχει οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων κατά 36% μέσα σε ένα χρόνο.
Στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες δεν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τους ενοικιαστές από αλλεπάλληλες αυξήσεις ενοικίων και εξώσεις. Το ύψος των ενοικίων ρυθμίζει η προσφορά και η ζήτηση. Έτσι, το «μεσαίο» ενοίκιο στις ΗΠΑ είναι σήμερα 1.940 δολάρια: από την αρχή του 2022 έχει αυξηθεί κατά 17% και από την αρχή του 2021 κατά 36%. Ανάμεσα στις αιτίες της αύξησης είναι ο πληθωρισμός −ο οποίος τρέχει με 5% φέτος− η έλλειψη κοινωνικής στέγης (ένα παλιό πρόβλημα) και η έλλειψη νομοθεσίας ελέγχου των ενοικίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι αυξήσεις των ενοικίων γίνονται εντελώς αυθαίρετα, χωρίς, για παράδειγμα, παράλληλη ανακαίνιση του σπιτιού ή επιδιόρθωση ζημιών. Υπολογίζεται ότι ο μέσος Αμερικανός ενοικιαστής δίνει το μισό του εισόδημα στο ενοίκιο: αν και το μέσο εισόδημα έχει αυξηθεί κατά 35% από το 1985 μέχρι το 2020, το μέσο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά 149% με ανάλογη αύξηση των τιμών των ακινήτων − πράγμα που δυσχεραίνει την απόκτηση ιδιωτικής κατοικίας.
Σε πολλές πολιτείες υπάρχει ο θεσμός της κρατικής βοήθειας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ενοικιαστών, αλλά οι διαδικασίες είναι πολύ αργές και μπορεί να χαθεί κανείς μέσα στη γραφειοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες αναρτήθηκαν βίντεο στο TikTok όπου ενοικιαστές διαμαρτύρονταν για αυξήσεις ενοικίων που έφταναν το 300% μέσα σε ένα χρόνο: μερικοί από αυτούς επιστρέφουν στο σπίτι των γονιών τους ενώ άλλοι υφίστανται έξωση. Αλλά το ζήτημα είναι ευρύτερο και βαθύτερο: καθώς στις ΗΠΑ δεν υπάρχει, εξ ορισμού, νομοθεσία εναντίον της κερδοσκοπίας, στον χώρο των ακινήτων γίνεται πάρτι με τους επιχειρηματίες να αγοράζουν και να πουλάνε με τεράστια κέρδη αφού κάνουν ψευτοεπισκευές. Αντιθέτως, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο φόρος στην υπεραξία αποθαρρύνει την κερδοσκοπία και είναι δύσκολο για τους επιχειρηματίες να μετατραπούν σε ιδιοκτήτες ολόκληρων συνοικιών. Στις ΗΠΑ η επιχειρηματική ελευθερία έχει καταλήξει στη δημιουργία μιας κάστας ιδιοκτητών σπιτιών και εμπορικών χώρων που ελέγχουν ολόκληρες πόλεις.
Έλεγχος ενοικίων ασκείται στην περιοχή της Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσεϊ, στην Καλιφόρνια και στο Μέριλαντ − σε όλες αυτές τις πολιτείες το μέσο ενοίκιο είναι μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου (γύρω στα 3.000 δολάρια: στο ποσό πρέπει να προστίθεται το κόστος των κοινοχρήστων που υπερβαίνει τα 500 δολάρια μηνιαίως). Επέκταση του ελέγχου των ενοικίων προβλέπεται στην Αριζόνα, τη Φλόριντα, τη Χαβάη, το Ιλινόις, το Κεντάκι και τη Μασαχουσέτη, αλλά, όπως δηλώνουν οι ακτιβιστές εναντίον των εξώσεων, το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν μπει φρένο στην κερδοσκοπία των πολυϊδιοκτητών real estate.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ηλικία μόλις 29 ετών
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Η συμφωνία είχε κλειστεί τον Ιούλιο έπειτα από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Οι Κούρδοι ακυρώνουν τη συμφωνία με το καθεστώς της Δαμασκού – Αποχωρούν από το αλ-Χολ, συγκρούσεις και στην Τουρκία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η επιβολή ενός νέου τύπου αστυνομικού κράτους
Ο θρυλικός σέντερ του ΝΒΑ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο
Στο σημείο της τραγωδίας το βασιλικό ζεύγος
Τι σημαίνει το «Nu det NUUK» που κυριαρχεί
Οι κινήσεις του από την ορκομωσία κι έπειτα, το χρονικό του φόβου και οι «τέσσερις ελευθερίες»
Γιατί φοράει γυαλιά ηλίου ο Γάλλος πρόεδρος;
Η υπόθεση της Βενεζουέλας, οι ενέργειες των ΗΠΑ και η σημασία όλων αυτών για τη χώρα μας
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ μιλά για αποικιακή κληρονομιά, ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Ιράν και αιχμές προς Ευρώπη και ΗΠΑ
Η αυτοαποκαλούμενη «βρομερή αριστερά», η anti-woke και αντι-ελίτ
Η Κομισιόν καταγγέλλει παραβίαση του εμπορικού deal και εξετάζει αντίμετρα ύψους 93 δισ. ευρώ
Προσφυγικοί καταυλισμοί, σκληρές μαρτυρίες και ο άμεσος κίνδυνος του υποσιτισμού
Το κορίτσι περιφερόταν μόνο του ανάμεσα στα συντρίμμια
Με αναρτήσεις AI ο Τραμπ εμφανίζει τη Γροιλανδία και τον Καναδά ως αμερικανικά εδάφη
Οικογένειες δίνουν δείγμα DNA για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποί τους συγκαταλέγονται στους νεκρούς
Το μήνυμα που αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.