- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Μέρκελ καταδίκασε μόλις τώρα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η τέως Καγκελάριος έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την στάση της μέχρι σήμερα
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε χθες την «εισβολή της Ρωσίας» στην Ουκρανία - «Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Έξι μήνες μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία και την πολιτική, επικρινόμενη σκληρά για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας, η Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε χθες βράδυ, στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος της θητείας της, υπέρ της Ουκρανίας και των δυτικών εταίρων.
Εξέφρασε «αλληλεγγύη στην Ουκρανία, η οποία δέχτηκε επίθεση και εισβολή από τη Ρωσία», και «την υποστήριξη του δικαιώματος της χώρας στη νόμιμη άμυνα», μιλώντας σε εκδήλωση για την αποχώρηση του επί χρόνια επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν. Ακόμη, εξέφρασε την στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλουν η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η Ομάδα των Επτά «προκειμένου να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».
Υπερασπιζόμενη εμμέσως τη στάση της έως τώρα, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι ως τέως καγκελάριος δεν ήθελε να εκφράζει αξιολογήσεις «από το περιθώριο» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ούτε να δίνει αυτόκλητη συμβουλές. «Ούτε σήμερα θα το κάνω. Ούτε καν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Αλλά, φυσικά, δεν είμαι ουδέτερη», τόνισε, διατρανώνοντας ότι «η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», και περιγράφοντας τη ρωσική επίθεση ως «βαθιά καμπή». Δεν έκανε πάντως καμία αναφορά στην πολιτική που άσκησε η ίδια ή σε πιθανά λάθη της.
Αναφερόμενη στον πόλεμο, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι ουδείς μπορεί να εκτιμήσει σοβαρά πόσο εκτεταμένες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειές του, στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. «Θα είναι όμως σίγουρα σημαντικές - ειδικά για τους Ουκρανούς», υπογράμμισε και μίλησε για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του πληθυσμού της Ουκρανίας. «Η Μπούτσα αντιπροσωπεύει αυτή τη φρίκη», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στις φρικαλεότητες που καταγγέλθηκαν στην πόλη κοντά στο Κίεβο, ενώ αναφέρθηκε στους εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να σωθούν. «Μια μικρή, αλλά υπέροχη αχτίδα ελπίδας σε αυτή την απέραντη θλίψη» είναι η τεράστια υποστήριξη για τους Ουκρανούς από πολλές γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία και η Μολδαβία, έκρινε.
«Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε κάτι αυτονόητο την ελευθερία και την ειρήνη», τόνισε καταλήγοντας η πρώην καγκελάριος και κάλεσε τους Γερμανούς να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή συνοχή, η οποία, όπως είπε, έχει κομβικό ρόλο στην τρέχουσα κατάσταση. «Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε, ο καθένας από τη θέση του», πρόσθεσε.
Πριν από 14 χρόνια η τότε καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο τότε γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν ταχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να μην προκαλέσουν την Ρωσία. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση Μέρκελ απέκλεισε επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και έδωσε πράσινο φως στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, με τον οποίο παρακάμπτονταν η Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.