Κοσμος

Έκτακτα μέτρα Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της μεγάλης έλλειψης βρεφικών τροφών

Για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αμερική ξέμεινε από βρεφικό γάλα, τι φταίει και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
Σοβαρές ελλείψεις σε βρεφική φόρμουλα στα ράφια παντοπωλείου στην Ινδιανάπολη © AP Photo/Michael Conroy

Το βρεφικό γάλα έχει εξαντληθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, απειλώντας την υγεία των βρεφών και άλλων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτό για τη διατροφή τους.

Για μήνες, οι γονείς και οι φροντιστές παιδιών στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις λιγοστές προμήθειες σε βρεφικό γάλα. Για τον λόγο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν επικαλέστηκε τον νόμο για την αμυντική παραγωγή για να επιταχύνει την παραγωγή βρεφικών τροφών και ενέκρινε πτήσεις για την εισαγωγή προμηθειών από το εξωτερικό, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενη πολιτική πίεση για την εγχώρια έλλειψη που προκλήθηκε από το κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής βρεφικών τροφών της χώρας που σχετίζεται με την ασφάλεια.

Η εντολή του Defense Production Act απαιτεί από τους προμηθευτές των κατασκευαστών βρεφικών τροφών να εκπληρώνουν τις παραγγελίες των εν λόγω εταιρειών πριν από άλλους πελάτες, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι εμπλοκές στην παραγωγή. Ο Μπάιντεν εξουσιοδοτεί επίσης το υπουργείο Άμυνας να χρησιμοποιήσει εμπορικά αεροσκάφη για να πετάξει προμήθειες φόρμουλας που πληρούν τα ομοσπονδιακά πρότυπα από το εξωτερικό στις ΗΠΑ, σε αυτό που ο Λευκός Οίκος αποκαλεί «Επιχείρηση Fly Formula».

Όπως μετέδωσε το Reuters, η FDA θα ανακοινώσει νέα βήματα τις επόμενες ημέρες σχετικά με την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων βρεφικού γάλακτος από το εξωτερικό και ο Μπάιντεν ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να ερευνήσει αναφορές για καταχρηστική συμπεριφορά, όπως η αύξηση των τιμών.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε προ ημερών και με στελέχη κατασκευαστών και εμπόρων λιανικής για βρεφικά γάλατα, συμπεριλαμβανομένων των Target, Walmart και Gerber της Nestle, πιέζοντάς τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να έχουν πρόσβαση οι οικογένειες σε φόρμουλες εν μέσω έλλειψης σε εθνικό επίπεδο.

Πάνω από το 50% των βρεφών στις ΗΠΑ σταματάει τον αποκλειστικό θηλασμό πριν από την ηλικία των τριών μηνών και τρέφεται αποκλειστικά με βρεφικά γάλατα, ενώ τα εξειδικευμένα βρεφικά γάλατα είναι η μοναδική τροφή για βρέφη με τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Τον Φεβρουάριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα στα μηχανήματα του εργοστασίου της εταιρείας Abbott στο Στέρτζις του Μίσιγκαν και ότι πέντε βρέφη αρρώστησαν καταναλώνοντας το γάλα από το εργοστάσιο αυτό, εκ των οποίων τα δύο κατέληξαν. Οι παρτίδες σε κυκλοφορία ανακλήθηκαν και το εργοστάσιο διέκοψε τη λειτουργία του. 

Η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας αυτού του εργοστασίου, σε συνδυασμό με γενικά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού για τα συστατικά και τη συσκευασία της φόρμουλας λόγω της πανδημίας, οδήγησαν στη γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων σε βρεφικά γάλατα. Σε εθνικό επίπεδο, περίπου το 40% από τις πιο δημοφιλείς μάρκες βρεφικού γάλακτος ήταν εκτός αποθέματος ήδη στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, πολύ πάνω από το μέσο όρο του 10% σε κανονικές περιόδους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ