Κοσμος

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Απόψε η συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν

Eνεργειακά, Ουκρανία και ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης – Η ατζέντα της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν σε παλαιότερη συνάντηση τους © ΕPA Pool

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του μεταξύ 15 και 17 Μαΐου.

Απόψε Δευτέρα 16/5 περίπου στις 10:30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για το πολυσήμαντο ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επισφραγίζοντας όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση της Ελλάδας από εταίρους και σύμμαχους ως αξιόπιστο και συνεπή παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά η πανδημία το ανέβαλε.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν περιλαμβάνει ακόμη διμερή ζητήματα Ελλάδας – ΗΠΑ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ενεργειακά. Σε ό,τι αφορά αυτά που κυρίως ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά, δηλαδή στην τουρκική προκλητικότητα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ακούσει από πρώτο χέρι κάτι που ήδη ξέρει πολύ καλά, και μάλιστα σε μια καθοριστική συγκυρία για το ενδεχόμενο πώλησης η αναβάθμισης F16 στην Τουρκία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Ιστορική στιγμή η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Ιστορική και η αυριανή ημέρα, Τρίτη, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα ανέβει στο βήμα του Κογκρέσου και θα απευθύνει ομιλία στους εκπροσώπους των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μία εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και η συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμαλα Χάρις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ