Κοσμος

Πούτιν σε Γκουτέρες: «Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι περίπλοκη και τραγική»

Ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει «θετικό αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/VALERIY SHARIFULIN

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Αντόνιο Γκουτέρες και χαρακτήρισε την κατάσταση στην Μαριούπολη ως «τραγική».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνομιλώντας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Μόσχα, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Μαριούπολη ως «τραγική».

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη εκεί και τραγική. Αλλά είναι απλό, πραγματικά. Μίλησα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σήμερα, είπε ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνταν εκεί. Όχι, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τελείωσαν εκεί. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη», τόνισε.

Οι εν λόγω δηλώσεις του Πούτιν έρχονται μετά τις κατηγορίες της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία βομβαρδίζει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από την πολιορκημένη πόλη. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τους Ουκρανούς μαχητές ότι «κρύβονται πίσω από αμάχους στα χαλυβουργεία του Azovstal» και υπογράμμισε ότι «το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τους απελευθερώσει».

«Μιλάτε για τους ρωσικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ότι δεν λειτουργούν. Όχι, σας είπαν ψέματα. Δουλεύουν με το σύστημά μας», επισήμανε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Γκουτέρες.

Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Μαριούπολη που ήταν «ελεύθεροι να πάνε οπουδήποτε». «Κάποιοι θέλουν να πάνε στη Ρωσία, κάποιοι στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν βλέπει «θετικό αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Μεταξύ άλλων ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται διαδικτυακά και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

Με πληροφορίες από The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ