Κοσμος

Ουκρανία: Ο Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μαριούπολη

Τι είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Ο Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μαριούπολη
Σεργκέι Λαβρόφ © EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε σήμερα την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

Ο Λαβρόφ, μιλώντας μετά την συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Μόσχα, δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύεται για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Η Ρωσία απελαύνει Σουηδούς διπλωμάτες

Ύστερα από την ανακοίνωση από τη Ρωσία της απέλασης τριών Σουηδών διπλωματών, σε αντίποινα σε αντίστοιχο μέτρο από την πλευρά της Στοκχόλμης ύστερα από τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, η σουηδική διπλωματία δήλωσε σήμερα ότι τέσσερις διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε καλέσει τη Σουηδή πρεσβευτή για να «διαμαρτυρηθεί εντόνως» κατά της απέλασης Ρώσων διπλωματών, στις αρχές Απριλίου, και κατά της στρατιωτικής στήριξης της Στοκχόλμης στην ουκρανική κυβέρνηση.

«Ως αντίδραση, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα τρεις διπλωμάτες από την πρεσβεία της Σουηδίας στη Ρωσία», πρόσθεσε η ρωσική διπλωματία.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή είναι «πολύ λυπηρή», διευκρινίζοντας ότι συνολικά τέσσερις διπλωμάτες απελάθηκαν, τρεις από την πρεσβεία στη Μόσχα και ένας από το προξενείο της Σουηδίας στην Αγία Πετρούπολη.

Η Λίντε τόνισε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν στις αρχές Απριλίου διότι είχαν εμπλακεί σε ενέργειες «που παραβίαζαν τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», ενώ οι Σουηδοί διπλωμάτες εκτελούσαν «παραδοσιακές διπλωματικές ενέργειες».

«Η ρωσική ενέργεια είναι χωρίς κίνητρο και δυσανάλογη», ανέφερε η Λίντε. «Η Σουηδία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο στην αδικαιολόγητη ενέργεια της Ρωσίας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Λίντε.

Ουκρανία - ΟΗΕ: Η Ρωσία να προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνάντησή με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει», είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες αναμένεται αργότερα να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ