Σάλος με τη δήλωση του Mπόρις Τζόνσον για τις τρανς αθλήτριες
Τι υποστήριξε ο βρετανός πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δεν πιστεύει ότι οι τρανς γυναίκες θα πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλητικά γεγονότα.
Το θέμα των τρανς αθλητών - που επικεντρώνεται στην ισορροπία της ένταξης, της αθλητικής δικαιοσύνης και της ασφάλειας στον γυναικείο αθλητισμό - επικεντρώθηκε πρόσφατα στην περίπτωση της διεμφυλικής ποδηλάτισσας Έμιλι Μπρίτζες.
Η τελευταία κρίθηκε πρόσφατα ακατάλληλη να συμμετάσχει στον πρώτο της γυναικείο αγώνα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία της ποδηλασίας.
Ο Τζόνσον μίλησε για μια σειρά ζητημάτων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δε νομίζω ότι τα βιολογικά αρσενικά πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλητικά γεγονότα, αυτό μου φαίνεται απλώς λογικό. Τυχαίνει επίσης να πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν χώρους - είτε πρόκειται για νοσοκομεία, φυλακές, είτε αποδυτήρια - που να είναι αφιερωμένοι στις γυναίκες. Μέχρι εκεί φτάνει η σκέψη μου για το συγκεκριμένο θέμα. Αν αυτό με φέρνει σε σύγκρουση με κάποιους άλλους, τότε πρέπει να τα λύσουμε όλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμπαθώ πάρα πολύ τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν φύλο, στη μετάβαση, και είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε στους ανθρώπους τη μέγιστη αγάπη και υποστήριξη στη λήψη αυτών των αποφάσεων. Αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα και δεν μπορούν να λυθούν με ένα γρήγορο και εύκολο νομοθετικό κομμάτι. Χρειάζεται πολλή σκέψη για να γίνει αυτό σωστά», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας.
Απαντώντας στα σχόλια του Johnson, η LGBTQ+ φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall, ανέφερε «Τα τρανς άτομα αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους που απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού και οι γενικοί αποκλεισμοί των τρανς ατόμων που συμμετέχουν είναι θεμελιωδώς άδικοι. Αυτό είναι ένα περίπλοκο και ταχέως εξελισσόμενο ζήτημα και μεγάλο μέρος της επιστήμης δεν υπάρχει ακόμη σε αυτόν τον τομέα. Οι πολιτικές ένταξης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κάθε άθλημα και είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, η οποία συχνά προκαλεί στα τρανς άτομα να σταματήσουν ν΄ ασχολούνται με τα αθλήματα που αγαπούν.»
Ο οργανισμός πρόσθεσε πως αν και ο αθλητισμός της ελίτ «συχνά κυριαρχεί σε αυτές τις συζητήσεις», τα τρανς άτομα «υποεκπροσωπούνται επίσης στον κοινοτικό αθλητισμό», όπου «συχνά αισθάνονται αποκλεισμένοι.
Ο αθλητισμός έχει τη μοναδική δύναμη να μας φέρει κοντά και είναι σημαντικό τα τρανς άτομα να έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τα οφέλη του χωρίς να αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς ή κατάχρηση».
Οι αθλήτριες «ήταν έτοιμες να μποϊκοτάρουν»
Τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον ήρθαν, καθώς μια επιστολή υπογεγραμμένη από μια ομάδα επίλεκτων γυναικών ποδηλατών - συμπεριλαμβανομένων Ολυμπιονικών που έχουν αποσυρθεί, επιστημόνων και ερευνητών - καλούσε την Παγκόσμια Ομοσπονδία της ποδηλασίας (UCI), να «ανακαλέσει» τους κανόνες του σχετικά με τη συμμετοχή των τρανς και τα επίπεδα τεστοστερόνης και να εφαρμόσει κριτήρια καταλληλότητας για γυναίκες «με βάση τα γυναικεία βιολογικά χαρακτηριστικά».
Η επιστολή - αναφερόμενη στην κατάσταση της Μπρίτζες - ανέφερε ότι υπήρχε «βαθιά λύπη» για την «κατάσταση κρίσης», υποστηρίζοντας ότι οι αθλήτριες στο Ηνωμένο Βασίλειο «σας έδειξαν ότι ήταν πρόθυμες να μποϊκοτάρουν» προκειμένου η UCI και η βρετανική ομοσπονδία ποδηλασίας «ν΄ ακούσουν τις ανησυχίες τους για την απόδοση δικαιοσύνης στο άθλημά τους».
Η επιστολή, η οποία περιελάμβανε την υπογραφή της Σάρα Σίμινγκτον, επικεφαλής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών προγραμμάτων στη βρετανική ποδηλασία, αναφέρει: «
Η ομάδα λέει ότι οι τρέχοντες κανόνες για τους τρανς πρέπει να "ακυρωθούν" εκτός εάν η UCI μπορεί να παράσχει «ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι οι κανόνες εγγυώνται δικαιοσύνη για τις γυναίκες αθλήτριες». Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης «δεν μπορούν να μετριάσουν επαρκώς όλα τα πλεονεκτήματα του ανδρικού αθλητισμού».
Μετά την αποτροπή της από το να συμμετάσχει στην πρώτη της γυναικεία κούρσα ως τρανς γυναίκα, η Μπρίτζες δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας: «Είμαι αθλήτρια και θέλω απλώς να αγωνιστώ ξανά ανταγωνιστικά. Ελπίζω να επανεξετάσουν την απόφασή τους σύμφωνα με τους κανονισμούς», είπε.
«Με έχουν παρενοχλήσει και με δαιμονοποιούν αδυσώπητα εκείνοι που έχουν συγκεκριμένη ατζέντα να προωθήσουν. Επιτίθενται σε οτιδήποτε δεν είναι ο κανόνας. Αυτό γίνεται χωρίς μέριμνα για την ευημερία ατόμων ή περιθωριοποιημένων ομάδων.»
Η Μπρίτζες ισχυρίζεται ότι η ιδιωτική της ζωή έχει επίσης «παραβιαστεί ολοκληρωτικά» και έχει δεχθεί «στοχευμένη κακοποίηση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι έλαβε ανάμεικτη ανταπόκριση όταν μίλησε δημόσια για τη αλλαγή της, αλλά πρόσθεσε ότι πολλές γυναίκες ποδηλάτες έχουν στείλει μηνύματα υποστήριξης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο στενός του σύμβουλος Στίβεν Μίλερ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωπάρχη από τη Δευτέρα
H Σάνον επιβεβαιώνει την καταγγελία της χήρας του ιδρυτή του Playboy
Μαζί με τον Έλτον Τζον και άλλους ενάγοντες αμφισβητεί την απόρριψη των αγωγών
Ο κωμικός κρίθηκε ένοχος για τέσσερα αδικήματα
Οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν στο τμήμα και τελικά συμφιλιώθηκαν
Τρεις κατοικίες στους χώρους του Ρόγιαλ Λοτζ απέφεραν έσοδα στον πρώην πρίγκιπα
Κύμα διαμαρτυριών στην Ευρώπη κατά της ραγδαίας επέκτασης της τεχνητής νοημοσύνης
Συνελήφθη ο πατέρας της δούκισσας του Σάσεξ σήμερα στη Φλόριντα
Ποια τηλεοπτικά δίκτυα μπήκαν στο στόχαστρο
Οι παλιές φωτογραφίες του ενέπνευσαν την εμφάνιση του Ρον Μπέργκαντι
Οι αρχές αναφέρουν κακομεταχείριση αλλοδαπών εργαζομένων
«Κάποιες περιοχές είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», αναφέρει
Η Βανέσα Έμντε κατηγορείται ότι παραβίασε επανειλημμένα τη συμφωνία με το κόμμα της
Ο 82χρονος Τόμας Μαρκλ συνελήφθη σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Φλόριντα
Η υπόθεση φαίνεται να τακτοποιήθηκε εκτός δικαστηρίων
Η φυλακή μπορεί να είναι μόνο η αρχή των συνεπειών
Τα περιθώρια πίεσης στον Τραμπ
Η γερουσιαστής αναμένεται να αναλάβει την Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων
16 τραυματίες εκ των οποίων 3 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση - Τι εξετάζουν οι Αρχές
Έπλεε χωρίς φορτίο προς το Μπαχρέιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.