Κοσμος

Ουκρανία: Ρώσοι απήγαγαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης (βίντεο)

Για «έγκλημα πολέμου» κάνουν λόγο Ουκρανοί αξιωματούχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρώσος στρατιώτης  (Φωτογραφία Αρχείου)
Ρώσος στρατιώτης (Φωτογραφία Αρχείου) © EPA

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι Ρώσοι στρατιώτες απήγαγαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη την Παρασκευή από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει την πόλη της νότιας Ουκρανίας, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού. Άλλος αξιωματούχος, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ανάρτησε στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτίριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μια μαύρη κουκούλα.

Πριν από μερικές ημέρες η αναπληρώτρια επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Ζαπορίζια Λεϊλά Ιμπραχίμοβα είχε επίσης απαχθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με το Ράντα.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, η Μελιτόπολη είχε περίπου 150.000 κατοίκους.

Η Μελιτόπολη νότια της Ουκρανίας
Η Μελιτόπολη νότια της Ουκρανίας © Google/maps

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έγκλημα πολέμου η απαγωγή του δημάρχου Μελιτόπολης»

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου εξωτερικών της Ουκρανίας για την απαγωγή από ενόπλους του δημάρχου Μελιτόπολης χαρακτηρίζοντας την πράξη «έγκλημα πολέμου».

Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κράτηση του Φεντόροφ «απαγωγή», λέγοντας ότι είναι μια από τις πολλές «κατάφωρες παραβιάσεις κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. καθώς και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ρωσικό στρατό».

Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Σύμβαση της Γενεύης και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλά της απαγορεύουν τη σύλληψη αμάχων ομήρων όπως ο Ιβάν Φεντόροφ.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα στην απαγωγή του Ιβάν Φεντόροφ και άλλων αμάχων και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον βάρβαρο πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το γεγονός της απαγωγής του Δημάρχου της Μελιτόπολης, μαζί με εκατοντάδες άλλα γεγονότα εγκλημάτων πολέμου από Ρώσους κατακτητές στο ουκρανικό έδαφος, τεκμηριώνονται προσεκτικά από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Οι δράστες αυτού και άλλων εγκλημάτων θα οδηγηθούν στο αυστηρότερη ευθύνη», καταλήγει η ανάρτηση.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ