- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Nότια Κορέα: Νέος πρόεδρος ο συντηρητικός Γιουν Σουκ-γιόλ
Η νίκη του θα φέρει -θεωρητικά -στενότερη συνεργασία με την Ουάσινγκτον
Ο συντηρητικός Γιουν Σουκ-γιόλ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα και θα διαδεχθεί τον Μουν-Γάε-ιν.
Ο Γιουν, υποψήφιος του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, επικράτησε του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Λι Τζάε-Μιουνγκ με 48,6% έναντι 47,8%, με καταμετρημένο πάνω από το 98% των ψήφων και θα είναι ο νέος πρόεδρος της 10ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λι παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον αντίπαλό του. «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, αλλά δεν κατάφερα να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας», είπε απευθυνόμενος σε όσους τον ψήφισαν.
O Λι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ταυτιζόταν αρκετά με τον γνωστό Αμερικανό Γερουσιαστή -γνωστό για τις αριστερές ριζοσπαστικές του θέσεις -Μπέρνι Σάντερς, ο Γιουν από την άλλη, χωρίς ο ίδιος να το παραδέχεται δεχόταν με κάποια ευχαρίστηση τον χαρακτηρισμό «Κ-Trump», (Koρεάτης Τραμπ).
Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μουν δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα λόγω των ορίων που θέτει το Σύνταγμα της χώρας. Οι δύο πρόεδροι πριν από τον Μουν, συμπεριλαμβανομένου του Παρκ, φυλακίστηκαν μετά την αποχώρησή τους από την εξουσία. Ο Μουν δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένες κατηγορίες για αδικήματα, αλλά η κυβέρνησή του αντιμετώπισε πολλά μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων.
O Γιουν πρώην εισαγγελέας ο οποίος μπήκε στην πολιτική πριν έναν χρόνο, έχει να αντιμετωπίσει αυξανόμενες προκλήσεις, όπως η αύξηση της ανισότητας, το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, η άνοδος των τιμών των κατοικιών και οι επιπτώσεις του μεγαλύτερου κύματος μολύνσεων COVID-19 στη χώρα τους τελευταίους μήνες.
Θα αντιμετωπίσει επίσης έναν ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υπαρκτή παραμένει η απειλή της πυρηνικά οπλισμένης Βόρειας Κορέας.
Η εκλογή του Γιουν θα σηματοδοτήσει πιθανώς μια λιγότερο συμφιλιωτική προσέγγιση έναντι της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, ευθυγραμμίζοντας τη Σεούλ πιο στενά με την Ουάσιγκτον στον εντεινόμενο ανταγωνισμό της με το Πεκίνο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
«Στοπ» στις πωλήσεις των βιβλίων της στο Ην. Βασίλειο εξαιτίας της στήριξής της στην οργάνωση Palestine Action
Φόβοι για νέα άγρια επεισόδια και λεηλασίες σε καταστήματα
Ο Αμερικανός ηθοποιός, κωμικός, παραγωγός και σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του στην εκπομπή το 1999
Έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο για το ουκρανικό
Πώς βλέπουν την ασφάλεια η ισραηλινή δεξιά και η ισραηλινή κεντροαριστερά
Για να επιβληθούν οι νέοι κανόνες, χρειάζεται το αίσθημα της συλλογικής ανασφάλειας να είναι κυρίαρχο και αναμφισβήτητο
Το πετρελαιοφόρο θα μεταφέρει 40.000 μετρικούς τόνους ντίζελ, ενώ θα ακολουθήσουν επιπλέον φορτία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.