- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Μαριούπολη οι Έλληνες.
Ξεκίνησε η αποχώρηση των Ελλήνων από την εμπόλεμη Μαριούπολη της Ουκρανίας.
Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης στην Ουκρανία αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές.
Ηδη όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ελληνικών καναλιών γίνεται η σχετική προετοιμασία.
Ουκρανία: Πώς θα φύγουν οι Έλληνες από την Μαριούπολη
Το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη αποφασίστηκε σε σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, που προελαύνουν προς το κέντρο της.
Βάσει του σχεδίου, καραβάνι με τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα στα οποία θα επιβαίνουν ομογενείς και δημοσιογράφοι θα φύγουν από ασφαλή δρόμο από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπόριζα.
Με τελικό προορισμό τη Ρουμανία, το κομβόι των οχημάτων έχει τις εγγυήσεις των ρωσικών δυνάμεων ότι θα φτάσει ασφαλές.
Έλληνας πρέσβης στη Μαριούπολη: «Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη»
Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, λίγες ώρες πριν από το «ταξίδι διαφυγής» από την Μαριούπολη προς την Ζαπορίζια, ορισμένων μελών της προξενικής αρχής της Ελλάδας στην πόλη, όσων Ελλήνων και ομογενών ζουν στην περιοχή και θέλουν να την εγκαταλείψουν, καθώς και των δημοσιογραφικών αποστολών από ελληνικά ΜΜΕ που θα απομακρυνθούν από την Μαριούπολη, εν αναμονή ισχυρότερων χτυπημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη.
Όπως είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης διαφυγής, πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επικουρεί τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη.
«Ξεκινάμε αυτήν την επιχείρηση. Είναι μια ευκαιρία πολύ στενή, πολύ μικρή, αλλά παρ΄ όλα αυτά, αποφασίσαμε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών να την εκμεταλλευθούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε μαζί μας να απομακρυνθούν όσοι μπορούν και επιθυμούν με δικά τους μέσα, με δικά τους αυτοκίνητα, βγαίνοντας από την Μαριούπολη και πηγαίνοντας δυτικά για να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή και που φαίνεται ότι θα γίνει πολύ πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες και ημέρες».
Μαριούπολη: Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί
Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.
Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Έβδομη ημέρα της εισβολής - Live
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.