- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λε Ντριάν: Ο Πούτιν είναι ικανός για ολοκληρωτικό πόλεμο
Τι φοβάται ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβς λε Ντριάν, δεν αποκλείει επέκταση της ρωσικής εισβολής σε Γεωργία και Μολδαβία
Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, είπε χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι η ρωσική εισβολή μπορεί να επεκταθεί στη Γεωργία και τη Μολδαβία. Ο Le Drian μίλησε για «ρωσική εκτροπή η οποία δεν φαίνεται ότι θα περιοριστεί στην Ουκρανία, ιδιαίτερα αν πέσει το Κίεβο». Η Ρωσία εποφθαλμιά πολλά εδάφη πέρα από το Ντόνμπας που βρίσκεται ήδη στα χέρια των ρωσόφιλων αυτονομιστών. Σειρά έχει η νότια Οσετία και η Αμπχαζία, δύο περιοχές της Γεωργίας που εκδηλώνουν αποσχιστικές τάσεις από το 2008, καθώς και το έδαφος της Υπερδνειστερίας στο οποίο ζουν 475.000 άνθρωποι.
O Le Drian έφερε στο προσκήνιο ξεχασμένες και παραμελημένες εθνοτικές υποθέσεις τις οποίες εργαλειοποιεί ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι τού φαίνεται απολύτως φυσικό εφόσον η Ρωσία επετέθη στην Ουκρανία να θελήσει να προσαρτήσει την Υπερδνειστερία, ένα μη αναγνωρισμένο μικρό κράτος που αποσπάστηκε από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990. Τότε, διακήρυξε την ανεξαρτησία του με τη βοήθεια Ρώσων, Κοζάκων και Ουκρανών εθελοντών, καθώς και της 14ης Ρωσικής (πρώην Σοβιετικής) Στρατιάς. Ενώ ισχύει η κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης» και η αυτοδιάθεσή της παραμένει διαφιλονικούμενη. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας, η οποία χρησιμοποιεί ακόμα το σφυροδρέπανο στη σημαία της, ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει. Γιατί η Ρωσία, μέσα στη σημερινή φούρια, να μην αποδεχτεί την ένωση με την Υπερδνειστερία; Στην επικράτεια της Υπερδνειστερίας κατοικούν 161.000 πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 156.000 Μολδαβοί, 126.000 Ουκρανοί και 13.000 Βούλγαροι. Η ρωσική κοινότητα είναι η μόνη που αναπτύσσεται πληθυσμιακά.
«Ο Πούτιν θέλει να αφαιρέσει την Ουκρανία από τον χάρτη των κρατών», είπε ο Le Drian στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Θέλει να την καθυποτάξει και να την κάνει ρωσική επαρχία. Όσο για την Υπερδνειστερία, για να φτάσει στο Τιράσπολ, πρέπει να περάσει από την Ουκρανία και να επιτεθεί στη Μολδαβία. Εξάλλου, η Ουκρανία θα ενώσει τη Κριμαία με τη ρωσική μητρόπολη. Είναι ικανός να τα κάνει όλα αυτά.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.