- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
11η Σεπτεμβρίου: Κατάσχεση αφγανικών κεφαλαίων για τα θύματα
Ο Μπάιντεν ζήτησε να κατατεθούν αυτά τα κεφάλαια σε λογαριασμό του τμήματος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας
11η Σεπτεμβρίου: Αποφασίστηκε κατάσχεση αφγανικών κεφαλαίων για την αποζημίωση των θυμάτων.
Εκτελεστικό διάταγμα που ανοίγει το δρόμο για την κατάσχεση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που είναι κατατεθειμένα στις ΗΠΑ, υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση με την Ουάσινγκτον να κατασχέει περιουσιακά στοιχεία ενός άλλου κράτους, ζήτησε να κατατεθούν αυτά τα κεφάλαια σε λογαριασμό του τμήματος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) στην Νέα Υόρκη.
Ο ίδιος επιθυμεί το ήμισυ αυτού του ποσού να προοριστεί για αξιώσεις αποζημιώσεων που υποβάλλονται κυρίως από οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Μπάιντεν: Ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν
Ο Μπάιντεν τονίζει ότι το άλλο μισό των χρημάτων θα δαπανηθεί για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, αλλά θα εκταμιευθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, εξήγησε ο Λευκός Οίκος.
«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να πάρουμε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του αφγανικού λαού» και επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα «ακουστεί ενώπιον της αμερικανικής ομοσπονδιακής δικαιοσύνης η φωνή" των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας», εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο τελευταίος αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι «νομικά περίπλοκη» και υποστήριξε ότι η σημερινή ανακοίνωση είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου σίγουρα θα προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις, την ώρα που το Αφγανιστάν βιώνει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Συνολικά, τα ακαθάριστα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν ανέρχονταν στα τέλη Απριλίου 2021 σε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό το ποσό, που κατατέθηκε πριν ανακτήσουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, κρατείται κυρίως στο εξωτερικό και ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι αυτά τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν προέρχονταν εν μέρει από διεθνή, ιδιαίτερα αμερικανική, βοήθεια που έλαβε η χώρα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.