- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Eρντογάν εναντίον Google
Ο Χρήστος Λουτράδης από την Κωνσταντινούπολη για μια απόφαση που θέτει ζητήματα ελευθερίας
Αν κάτι εντυπωσιάζει στην Τουρκία είναι τα πολλά της πρόσωπα. Αν κάτι την κάνει ανυπόφορα γοητευτική είναι οι πολλαπλές κοινωνικές και αισθητικές ταυτότητες που βρίσκονται σε μια συνεχή διαπάλη κυριαρχίας σε όλες τις δομές της κοινωνίας.
Σε αυτήν την διαμάχη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και η Google. Η κυβέρνηση του Ερντογάν βρισκόμενη σε μια έκσταση κοινωνικού λαϊκισμού αποφάσισε να συγκρουσθεί με την Google, με πρόφαση την μη πληρωμή από την εταιρεία των απαιτούμενων φόρων, εφόσον δραστηριοποιείται και στην Τουρκία. Η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτο μια εταιρεία να χρησιμοποιεί το .tr ή να ανοίγει γραφεία και να μην τηρεί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία της χώρας.
Το πρώτο θύμα το You Tube, το οποίο πλέον δεν είναι προσβάσιμο στην Τουρκία- δεν ήταν και κατά το παρελθόν αλλά για λόγους ''πατριωτισμού''. Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης εκτός απο την οργή μιας μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας, έθεσε μετά απο ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κοινωνικού μυωπισμού ξανά τις βάσεις για μια βαθιά ιδεολογική συζήτηση στην Τουρκία για την κοινωνική ταυτότητα και πορεία της χώρας.
Με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης που αμφισβητεί στην ουσία της το κεκτημένο της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι φιλελεύθερες δυνάμεις της Τουρκίας βρήκαν ξανά την φωνή τους, τον λόγο τους και πεδίο αντιπαράθεσης, στο οποίο θα παιχθεί η ηγεμονία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι προασπιστές του κοσμικού κράτους, έχοντας ως συμμάχους τις εφημερίδες που παραδοσιακά ήταν υπέρμαχοι της κοσμικότητας, έθεσαν το ζήτημα εκεί ακριβώς που δεν θα ήθελε η κυβέρνηση. Σε ένα ζήτημα ελευθερίας και όχι σε μια απλή φορολογική διαφορά με άρωμα λαϊκισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.