Κοσμος

Aπάντησε η Ουάσιγκτον στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα

Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία-ΗΠΑ: Στα χέρια της Μόσχας η αμερικανική απάντηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας
O πρέσβης Τζον Σάλιβαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν © ΕPA Pool

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα παρέδωσε την απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, ο πρέσβης Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τις απαντήσεις στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η ρωσική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Σάλιβαν παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο περισσότερο από μισή ώρα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, αναφέροντας ότι δεν προέβη σε κανέναν σχόλιο τόσο κατά την άφιξή του στο υπουργείο όσο και κατά την αναχώρησή του από αυτό.

Νωρίτερα το τηλεοπτικό κανάλι CNN είχε μεταδώσει ότι η αμερικανική πλευρά προτίθεται να παραδώσει στην Μόσχα γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην ώρα της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, εάν υπάρξει τέτοια παράκληση. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Οι προτάσεις της Μόσχας για να μην υπάρξει κλιμάκωση στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Δεκεμβρίου έδωσε στην δημοσιότητα δύο σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες η Μόσχα αναμένει από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ. 

  • Να αποκλειστούν οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.
  • Να μην αναπτυχθούν επιπλέον στρατεύματα και όπλα πέρα από τις χώρες στις οποίες υπήρχαν ήδη το Μάιο του 1997 (δηλαδή πριν οποιεσδήποτε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ενταχθούν στη συμμαχία) - εξαιρουμένων εξαιρετικών περιπτώσεων με τη συναίνεση της Ρωσίας και των μελών του ΝΑΤΟ.
  • Να σταματήσουν οποιεσδήποτε στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
  • Να μην αναπτυχθούν μέσου και μικρού βεληνεκούς πύραυλοι σε σημεία από τα οποία να μπορούν να πλήξουν το έδαφος της άλλης πλευράς.
  • Να μην διεξάγονται γυμνάσια με δυνάμεις μεγαλύτερες από μία ταξιαρχία σε μια συμφωνημένη μεθοριακή ζώνη και να ανταλλάσσονται τακτικά πληροφορίες για τα στρατιωτικά γυμνάσια.
  • Να επιβεβαιωθεί ότι τα μέρη δεν θεωρούν αλλήλους ως αντιπάλους και να συμφωνήσουν να επιλύουν όλες τις διενέξεις ειρηνικά και να μην χρησιμοποιούν βία.
  • Να δεσμευθούν να μην δημιουργούν συνθήκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απειλή από το άλλο μέρος.
  • Να δημιουργηθούν «κόκκινες» τηλεφωνικές γραμμές άμεσης επικοινωνίας για επαφές έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ