Κοσμος

Κριστίν Λαγκάρντ: Δέσμευση για μείωση πληθωρισμού στο 2%

«Θα παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριστίν Λαγκάρντ - ΕΚΤ - Ευρωζώνη - Πληθωρισμός
Κριστίν Λαγκάρντ © EPA/HAYOUNG JEON / POOL

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%.

Δέσμευση για μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε επίπεδα ρεκόρ από την Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι θα παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%.

«Κατανοούμε ότι η άνοδος στις τιμές δημιουργεί ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την ανησυχία», υπογράμμισε η Λαγκάρντ, μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο 5% τον περασμένο μήνα.

«Η δέσμευσή μας στην σταθερότητα των τιμών παραμένει αταλάντευτη», σημείωσε. 

Η ΕΚΤ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η αύξηση των τιμών θα υποχωρήσει από μόνη της, αλλά η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσαρμόσει την πολιτική της αν χρειαστεί.

«Έχουμε την ευελιξία να ανταποκριθούμε σε μια σειρά από συνθήκες», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού αποτελούν στην πραγματικότητα τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

«Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας μειώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και πλήττουν την εμπιστοσύνη, ενώ οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγούν σε ελλείψεις στον τομέα της μεταποίησης», είπε.

Ο πληθωρισμός ανέβηκε πάνω από το 5% τον Δεκέμβριο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2021 «σκαρφάλωσε» στο 5,1%, σε ετήσια βάση, με τις κυριότερες αυξήσεις τιμών να καταγράφονται στο φυσικό αέριο 135,7%, στον ηλεκτρισμό 45%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 34,1%, στα καύσιμα -λιπαντικά 21,7%, σε αρνιά και κατσίκια 19,7%, στα αεροπορικά εισιτήρια 19,6%, στο ελαιόλαδο 17% στα βρώσιμα έλαια 17,1% στις πατάτες 14,2% και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%.

Σε επίπεδο ομάδων αγαθών και υπηρεσιών η ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε σε ετήσια βάση τις εξής αυξήσεις:

plithorismos4.jpg

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ