Κοσμος

Καζακστάν: Μπαράζ συλλήψεων για προδοσία

Μαίνεται η κρίση - Η Γερμανία αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καζακστάν: Μπαράζ συλλήψεων αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται για προδοσία – Στο διεθνές μικροσκόπιο η κρίση.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ | ΦΩΤΟ: EPA/RADMIR FAHRUTDINOV

Καζακστάν: Μπαράζ συλλήψεων αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται για προδοσία – Στο διεθνές μικροσκόπιο η κρίση.

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φαινόταν χθες, Παρασκευή, ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, έπειτα από μέρες ταραχών.  

Νωρίτερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών.

Στο διεθνές μικροσκόπιο η κρίση στο Καζακστάν

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη ρωσική επέμβαση στη χώρα και ότι θα καταγράψει ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσέθεσε ωστόσο ότι οι εξελίξεις στο Καζακστάν δεν θα επηρεάσουν τις υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για το ουκρανικό, οι οποίες θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα στη Γενεύη.

Η Ρωσία και οι συμμαχικές της χώρες του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (Αρμενία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν) ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της κυβέρνησης του Καζακστάν και απέστειλαν στη χώρα 3.000 στρατιώτες των ειδικών τους δυνάμεων, με κορμό 2.500 Ρώσους αλεξιπτωτιστές. Τη συμπαράστασή του προς το Καζακστάν και τον πρόεδρό του εξέφρασε και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους του Καζακστάν, με το οποίο έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στενότερες πολιτικές σχέσεις.

Στο μεταξύ, ένας αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός και τραπεζίτης του Καζακστάν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Παρίσι –καθώς κατηγορείται στην πατρίδα του για οικονομικά σκάνδαλα– εμφανίστηκε ως αυτόκλητος αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ κάλεσε, μέσω του πρακτορείου Reuters, τη Δύση να παρέμβει ενεργά στην κρίση του Καζακστάν, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα «θα μετατραπεί σε Λευκορωσία και ο Πούτιν θα επιβάλει μεθοδικά την αναδημιουργία μιας δομής όπως η Σοβιετική Ένωση».

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Γερμανίας διέκοψε όλες τις εξαγωγές όπλων στο Καζακστάν εξαιτίας των ταραχών στη χώρα της κεντρικής Ασίας, πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το Βερολίνο έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την εξαγωγή τέτοιων ειδών στο Καζακστάν. Πέρυσι, είχαν δοθεί 25 άδειες για την εξαγωγή όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού, αξίας περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό είναι συγκριτικά χαμηλό, αλλά η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς θεώρησε το μέτρο επιβεβλημένο λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ