- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση διαδηλώσεων από τότε που η χούντα κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο.
Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση και παραβίαση των περιορισμών για τον Covid - η πρώτη ετυμηγορία που εκδόθηκε για την έκπτωτη ηγέτιδα της Μιανμάρ από τότε που η χούντα κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2021.
Η 76χρονη έχει κατηγορηθεί για μια σειρά αδικημάτων - από παράνομη κατοχή γουόκι-τόκι έως παραβιάσεις του νόμου περί επίσημων μυστικών - που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με ποινές φυλάκισης δεκαετιών. Ο δικηγόρος της είχε στο παρελθόν περιγράψει τις υποθέσεις ως «παράλογες».
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, ισχυριζόμενος ότι έγινε νοθεία στις εκλογές αυτές, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της.
Δεν παρείχε, ωστόσο, καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς . Αντ 'αυτού, αντικατέστησε την εκλογική επιτροπή και υποσχέθηκε νέες εκλογές σε ένα χρόνο.
Η υπόθεση υποκίνησης φέρεται να επικεντρώθηκε σε δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, η οποία προέτρεπε τους διεθνείς οργανισμούς να μην συνεργαστούν με τη χούντα. Η δεύτερη υπόθεση ισχυρίστηκε ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες του Covid ενώ έκανε εκστρατεία πριν από τις περσινές εκλογές.
Ο πρώην πρόεδρος Ουίν Μίντ καταδικάστηκε στην ίδια ποινή, επεσήμανε ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας. «Θα αντιμετωπίσουν και άλλες κατηγορίες», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι προς το παρόν δεν θα μεταφερθούν σε φυλακή.
Η 76χρονη Σου Τσι, που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνησή της, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη δημοκρατική παρένθεση στη Μιανμάρ.
Η χούντα στη Μιανμάρ προσπαθεί «να καταπνίξει τις ελευθερίες» φυλακίζοντας την Σου Τσι, αντέδρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής η Διεθνής Αμνηστία.
«Οι βαριές ποινές που επιβλήθηκαν στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι βάσει πρόχειρων κατηγοριών αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποφασιστικότητας του στρατού να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση και να καταπνίξει τις ελευθερίες στη Μιανμάρ», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Η Σου Τσι δικάζεται σε ειδικό δικαστήριο το οποίο δημιουργήθηκε από τον στρατό στην πρωτεύουσα Νιαπιντάου. Στην ακροαματική διαδικασία απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων, ενώ πρόσφατα απαγορεύθηκε και στους δικηγόρους της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ να μιλάνε στον Τύπο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.