- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
RSF: 488 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν και 46 δολοφονήθηκαν το 2021
Τι δείχνουν τα στοιχεία των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα
Συνολικά 488 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή –αριθμός άνευ προηγουμένου–, ενώ 46 δολοφονήθηκαν μέσα στο 2021 σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Στη φυλακή βρίσκονται τουλάχιστον 488 δημοσιογράφοι τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα». Σε επίπεδο θανάτων, ο αριθμός έφτασε στο χαμηλότερο της εικοσαετίας, με 46 δολοφονίες μέσα στο χρόνο.
«Ποτέ από τη δημιουργία του ετήσιου απολογισμού των RSF το 1995 δεν ήταν τόσο υψηλός των φυλακισμένων δημοσιογράφων», διαπιστώνει η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας σε ανακοίνωση Τύπου που συνοδεύει την έκθεσή της.
Η πολύ ανησυχητική αύξησή τους, της τάξης του 20% σε έναν χρόνο, οφείλεται «πρωτίστως σε τρεις χώρες», τη Μιανμάρ, τη Λευκορωσία και την Κίνα, όπου ο νόμος εθνικής ασφαλείας που επιβλήθηκε το 2020 στο Χονγκ Κονγκ έχει προκαλέσει μαζική αύξηση των φυλακίσεων δημοσιογράφων, επισημαίνει η RSF.
Επίσης «ποτέ πριν η RSF δεν είχε καταγράψει τόσο μεγάλο αριθμό γυναικών» μεταξύ των φυλακισμένων δημοσιογράφων, που πλέον έχουν φθάσει τις 60, με άλλα λόγια αυξήθηκαν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 2020.
Αν και οι άνδρες συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα (το 87,7%), στη Λευκορωσία πίσω από τα σίδερα έχουν οδηγηθεί περισσότερες γυναίκες (17) από ό,τι άνδρες συνάδελφοί τους (15).
Εξάλλου στη Μιανμάρ, όπου ο στρατός ανακατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, ο αριθμός των δημοσιογράφων πίσω από τα σίδερα αυξήθηκε στους 53, ενώ πριν από έναν χρόνο, μόλις δύο ήταν φυλακισμένοι.
Οι πέντε χώρες όπου βρίσκονταν σε φυλακές οι περισσότεροι δημοσιογράφοι την 1η Δεκεμβρίου είναι:
- Η Κίνα (127),
- Η Μιανμάρ (53),
- Το Βιετνάμ (43),
- Η Λευκορωσία (32) και
- Η Σαουδική Αραβία (31).
Ωστόσο ο αριθμός των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης που δολοφονήθηκαν –46 άνθρωποι– είναι ο χαμηλότερος που έχει διαπιστωθεί εδώ και είκοσι χρόνια, σημειώνει η οργάνωση.
«Αυτή η πτωτική τάση, η οποία επιταχύνθηκε από το 2016 και μετά, εξηγείται κυρίως από την εξέλιξη περιφερειακών συρράξεων (Συρία, Ιράκ και Υεμένη) και τη σταθεροποίηση των μετώπων μετά το 2012 και το 2016, δυο χρονιές ιδιαίτερα φονικές», αναλύει η RSF.
Οι περισσότεροι από τους θανάτους ήταν στοχευμένες δολοφονίες: «το 65% των θυμάτων έγιναν στόχος εκ προθέσεως και εξοντώθηκαν», καταγγέλλει η ΜΚΟ.
Το Μεξικό και το Αφγανιστάν παρέμειναν για ακόμη μια χρονιά οι δύο πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους, με 7 και 6 να δολοφονούνται αντίστοιχα. Σε αυτόν τον μακάβριο κατάλογο την τρίτη θέση μοιράζονται η Υεμένη και η Ινδία, με 4 δολοφονίες δημοσιογράφων η καθεμιά.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταμετρούν εξάλλου τουλάχιστον 65 δημοσιογράφους και συνεργάτες μέσων ενημέρωσης οι οποίοι τελούν υπό ομηρία σε διεθνές επίπεδο, δύο περισσότερους απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά.
«Όλοι τους είναι όμηροι σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής: στη Συρία (44 δημοσιογράφοι), στο Ιράκ (11) και στην Υεμένη (9)», με τη μοναδική εξαίρεση να είναι ο γάλλος δημοσιογράφος Ολιβιέ Ντιμπουά, ο οποίος κρατείται από τον Απρίλιο στο Μαλί, διευκρινίζει η RSF.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eπιχείρησε μάλιστα να δώσει στη γυναίκα ένα σημείωμα που έγραφε: «είσαι όμορφη όταν κοιμάσαι»
Όταν τα εργασιακά δικαιώματα δοκιμάζονται, η ανοχή είναι συνενοχή
Από ένα καλαμάκι DNA στα δικαστήρια
Η Βιέννη «ξηλώνει» το δίκτυο παρακολουθήσεων στις στέγες των ρωσικών κτιρίων
Αντιδράσεις για τις ψηφιακές απεικονίσεις με φόντο τα έργα ανακαίνισης στο Μνημείο Λίνκολν
Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Project Freedom» των ΗΠΑ
Η οικονομική κρίση και ο πόλεμος με το Ιράν βουλιάζουν τα ποσοστά του Αμερικανού προέδρου
Το περιστατικό κατέγραψαν με κινητά τηλέφωνα παρευρισκόμενοι στο γήπεδο
Περίπου 20.000 ναυτικοί έχουν εγκλωβιστεί στα Στενά του Ορμούζ από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν
Η ολλανδική πρωτεύουσα αποσύρει τις διαφημίσεις από δημόσιους χώρους στο πλαίσιο των κλιματικών της στόχων
Η «Επική Οργή» και οι αυταπάτες μιας υπερδύναμης
Είχε επαινεθεί για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Χαρακτήρισε τη διαδικασία «Project Freedom»
Από τους έξι ανθρώπους που έχουν προσβληθεί, τρεις έχουν πεθάνει και ένας νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Νότια Αφρική
Δεν εγκαταλείπω τη συνεργασία με τον Αμερικανό πρόεδρο, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος
Έθεσε υποψηφιότητα για την γαλλική προεδρία στις εκλογές το 2012, το 2017 και το 2022
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.