- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόσο έχουν ακριβύνει τα τρόφιμα - Οι αυξήσεις σε αριθμούς
Τι δείχνουν τα στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ
Οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, καθώς οι πρώτες ύλες ακριβαίνουν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, για να φθάσουν νέο υψηλό δεκαετίας, καθοδηγούμενες και πάλι από αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων.
Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως τροφίμων έφθασε κατά μέσο όρο τις 133,2 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι του αναθεωρημένου επιπέδου των 129,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Η προηγούμενη τιμή που είχε δοθεί για τον Σεπτέμβριο ήταν 130,0 μονάδες. Ο δείκτης για τον Οκτώβριο ήταν ο υψηλότερος από τον Ιούλιο του 2011. Σε ετήσια βάση, σημείωσε αύξηση 31,3% τον Οκτώβριο. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν απότομα πέρυσι, ως αποτέλεσμα των δυσκολιών στη συγκομιδή και της ισχυρής ζήτησης εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Αυξήθηκαν παγκοσμίως οι τιμές στα δημητριακά
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε 3,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω αύξησης 5% στις τιμές των δημητριακών που έφθασαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με τον FAO.
«Η πιο σφιχτή διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές λόγω της μειωμένης συγκομιδής σε κύριες εξαγωγικές χώρες, ιδίως στον Καναδά, στη Ρωσική Ομοσπονδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξακολούθησαν να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές των δημητριακών» ανέφερε ο FAO. Επίσης:
- Οι διεθνείς τιμές φυτικών ελαίων αυξήθηκαν 9,6%, φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ, υποστηριζόμενες από την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του φοινικελαίου καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία συνέχισαν να παρακωλύουν την παραγωγή, σύμφωνα με τον FAO.
- Αντίθετα οι διεθνείς τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν 1,8% τον Οκτώβριο, βάζοντας τέλος σε αυξήσεις έξι μηνών, σύμφωνα πάντα με τον FAO.
Ο FAO μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021, σε 2,793 δισεκ. τόνους από 2,800 δισεκ. που εκτιμούσε πριν από ένα μήνα. Αυτό αντανακλά κυρίως τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή δημητριακών στο Ιράν, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντισταθμίζουν μια αυξανόμενη πρόβλεψη για την παραγωγή δευτερευόντων δημητριακών.
Η αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ αλλά θα υπολείπεται της προβλεπόμενης ζήτησης με αποτέλεσμα μια πτώση στις προβλέψεις αποθεμάτων δημητριακών, ανέφερε ο FAO. Και κατέληξε ότι η ζήτηση υποστηρίχθηκε από την πρόβλεψη για αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών σε νέο ρεκόρ, ενισχυμένη από την αύξηση του εμπορίου δημητριακών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.