- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030, θα δεσμευτούν σήμερα, οι παγκόσμιοι ηγέτες που συναντώνται στην Γλασκώβη στην διεθνή διάσκεψη COP26.
Στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26, οι παγκόσμιοι ηγέτες που συναντώνται στην Γλασκώβη, θα δεσμευτούν σήμερα για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030. Ωστόσο η δέσμευσή τους αυτή κρίνεται ήδη πολύ μακρινή από τους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία φιλοξενεί τη διάσκεψη για το κλίμα, η κοινή αυτή δήλωση θα υιοθετηθεί από περισσότερες από 100 χώρες, στις οποίες βρίσκεται το 85% των παγκόσμιων δασών, μεταξύ των οποίων το αρκτικό δάσος του Καναδά, το δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία ή ακόμη το τροπικό δάσος στην λεκάνη του Κονγκό. Η πρωτοβουλία αυτή που θα λάβει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (16,5 δισεκατομμύρια ευρώ) είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
«Αυτά τα εξαιρετικά οικοσυστήματα - αυτοί οι καθεδρικοί της φύσης - είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας», που απορροφούν σημαντικό μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τύπου του. Τα δάση «έχουν ζωτική σημασία για την ίδια την επιβίωσή μας», θα προσθέσει. Ωστόσο μειώνονται με "ανησυχητικό ρυθμό" 27 γηπέδων του ποδοσφαίρου κάθε λεπτό. Μεταξύ αυτών που θα δεσμευτούν βρίσκονται η Βραζιλία και η Ρωσία, χώρες που επικρίνονται για την επιτάχυνση της αποψίλωσης των δασών στην επικράτειά τους, όπως και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία ή η Γαλλία.
Βραζιλία
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία δέχεται κριτική για την περιβαλλοντική της πολιτική, ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Δευτέρα, με αφορμή την COP26 πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 και για την καταπολέμηση της αποψίλωσης. «Παρουσιάζουμε έναν κλιματικό στόχο που είναι πιο φιλόδοξος, καθώς θα αυξήσουμε από το 43% στο 50% ως το 2030» τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποσκοπούμε στην επίτευξη «ουδετερότητας άνθρακα ως το 2050», ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ζοακίμ Λέιτε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2070. Η ανακοίνωση αυτή αναμενόταν με ιδιαίτερη αγωνία καθώς η Ινδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των περιοχών που έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ προηγούνται η Κίνα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες που συναντώνται στην COP26 να πράξουν και να σταματήσουν το «μπλα μπλα» σε διαδήλωση που έγινε στη Γλασκώβη.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.