- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η κόπωση των ημερών από την περιοδεία του στην Ευρώπη είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του Τζο Μπάιντεν, γεγονός που σχολιάζει η Deutsche Welle.
Ένας ασπρομάλλης κύριος με κλειστά μάτια λαγοκοιμάται ακούγοντας στη Γλασκώβη προέδρους και πρωθυπουργούς από όλον τον κόσμο να ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει κόπο για να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Μέχρις ότου κάποιος συνεργάτης του έρχεται για να τον «ξυπνήσει». Η κόπωση των ημερών από την πολυήμερη δεύτερη περιοδεία του στην Ευρώπη, τις πολλές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.
Επιστροφή στη Συμφωνία των Παρισίων
Έχει περάσει ένας χρόνος από τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ. Η νίκη Μπάιντεν προκάλεσε παγκόσμια ανακούφιση. Η «σκοτεινή» περίοδος Τραμπ, που διαίρεσε όχι μόνο το εσωτερικό της χώρας, αλλά δημιούργησε εστίες μεγάλη έντασης και στο εξωτερικό, ήταν παρελθόν. Όταν στις 20 Ιανουαρίου εκλέγονταν 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν κάλεσε τη χώρα του σε συμφιλίωση τονίζοντας ότι «πρόκειται για ιστορική στιγμή και η ενότητα είναι η μοναδική οδός προς τα μπροστά».
Μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ήταν η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Μάλιστα, στη Διάσκεψη της Γλασκώβης αναφέρθηκε σε αυτό. «Και όπως σας είπα πριν, θα συμβάλλουμε για πρώτη φορά στο Ταμείο Προσαρμογής (για τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής). Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να απολογηθώ, αλλά το κάνω επειδή η προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ έβγαλε τη χώρα από τη Συμφωνία των Παρισίων και μας έφερε λίγο πίσω. Ήταν όμως το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις εξελέγην».
Όμως από την ανάληψη των καθηκόντων, η αρχική χαρά φαίνεται να έχει εξανεμιστεί και τα προβλήματα αρχίζουν πάλι να συσσωρεύονται.
Στενά περιθώρια
Το φιάσκο με την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν και η συμφωνία των ΗΠΑ με την Αυστραλία για τα υποβρύχια σε βάρος της Γαλλίας είναι μόνο μερικές πινελιές από τις νέες εντάσεις σε διπλωματικό επίπεδο. Στο εσωτερικό μέτωπο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει δυσκολίες για να περάσει από το Κογκρέσο το δυσθεώρητο πακέτο επενδύσεων ύψους σχεδόν 2 τρις δολαρίων για την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία. Οι αντιδράσεις μάλιστα προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα, τους Δημοκρατικούς, και τον γερουσιαστή Τζο Μάντσιν, εκπρόσωπο από τη δεξιά πτέρυγα, ο οποίος άφησε ωστόσο χθες ανοιχτά κάποια περιθώρια λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να εγκρίνουμε αυτό το πακέτο και στη συνέχεια να γυρίσουμε στις περιφέρειές μας και να εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους γιατί πήραμε την απόφαση».
Αλλά και άλλες προεκλογικές εξαγγελίες, όπως η αυστηροποίηση του νόμου περί οπλοκατοχής ή οι μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία μετά τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιτυχίας λόγω της ισχνής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μπάιντεν στο εσωτερικό έχουν πέσει κι αν στις ενδιάμεσες εκλογές του χρόνου για τη ανανέωση του Κογκρέσου χάσει την πλειοψηφία, δεν θα μπορεί να παίρνει πλέον καμιά νομοθετική πρωτοβουλία. Δύσκολα τα πράγματα για τον Μπάιντεν, στον ένα χρόνο από την εκλογή του.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.