- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Λευκορωσία - Πολωνία: Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τους τόνους
Η Ουάσιγκτον επικρίνει το «καθεστώς Λουκασένκο»
Λευκορωσία - Πολωνία: Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τους τόνους κατά της Λευκορωσίας – «Εχουμε εκφράσει την ανησυχία μας».
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. εξέφρασε χθες, Παρασκευή τη «μεγάλη ανησυχία» του για την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, λίγη ώρα έπειτα από παρόμοια τοποθέτηση της αντιπροέδρου του, της Κάμαλας Χάρις.
«Έχουμε εκφράζει την ανησυχία μας στη Ρωσία (...) και στη Λευκορωσία», είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτού αναχωρήσει για να περάσει το Σαββατοκύριακο στην προεδρική εξοχική κατοικία, στο Καμπ Ντέιβιντ.
Ο λευκορώσος πρόεδρος, ο Αλεξάντρ Λουκάσενκα, κατηγορείται από τους δυτικούς ότι ενορχηστρώνει το τελευταίο διάστημα συνεχή ροή μεταναστών προς τα σύνορα με την Πολωνία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν είδει αντιποίνων για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στο Μινσκ εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις περυσινές προεδρικές εκλογές.
Ως εδώ λογαριάζει στην υποστήριξη του βασικού του συμμάχου, του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Λίγο νωρίτερα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, σε επίσημο ταξίδι στο Παρίσι, έκρινε πως το Μινσκ έχει «εμπλακεί σε πολύ ανησυχητική δραστηριότητα».
Η Ουάσινγκτον επικρίνει τακτικά το «καθεστώς Λουκάσενκα» και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των κρατών που επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος σειράς φυσικών και νομικών προσώπων στη Λευκορωσία.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο την αυτοεξόριστη αντιπολιτευόμενη Σβιετλάνα Τσιχανούφσκαγια.
Η ΕΕ εξέφρασε χθες Παρασκευή ικανοποίηση για την «πρόοδο» ως προς την αποτροπή των αφίξεων περισσότερων μεταναστών, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας πως δεν θα επιτρέπει πλέον σε Ιρακινούς, Σύρους και Υεμενίτες να αναχωρούν προς τη Λευκορωσία με πτήσεις από αεροδρόμιά της.
Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε πως θα κάνει καταγραφή των μεταναστών από τη χώρα που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και συναινούν να επιστρέψουν «οικειοθελώς».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Το τέλος μιας παράδοσης αιώνων;
Ο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποιεί για ξένες παρεμβάσεις στις επερχόμενες εκλογές
Η ερώτηση που την έφερε σε δύσκολη θέση
Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης
Ο 19χρονος «αρχικυνηγός ποντικιών» της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης
Σοκαριστικές καταγγελίες στη δίκη του κωμικού
Γείτονες ενημέρωσαν τις αρχές για το άγριο, διπλό έγκλημα
4 φορές τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί φέτος πυρκαγιές σε χώρους ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η «ψυχρή» ατμόσφαιρα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και η απόφαση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.