- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Πραξικόπημα στο Σουδάν: Οι πολίτες στους δρόμους
Στο Χαρτούμ, το πλήθος στήνει οδοφράγματα και απαιτεί από τους πραξικοπηματίες να επιστρέψουν την εξουσία στην πολιτική κυβέρνηση
Πραξικόπημα στο Σουδάν από ισλαμιστές και ακροδεξιούς: στους δρόμους οι πολίτες διαμαρτύρονται και ο ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως απόψε κεκλεισμένων των θυρών
Το πραξικόπημα των ισλαμιστών και ακροδεξιών που ανέτρεψε την περασμένη Κυριακή την κυβέρνηση του μεταρρυθμιστή Αμπντάλα Χάμντοκ στο Σουδάν έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο και ο θάνατος τριών ακόμη διαδηλωτών έχει εντείνει την κατακραυγή. «Άμεση αποκατάσταση της πολιτικής κυβέρνησης» ζήτησε ο Λευκός Οίκος λέγοντας ότι «η δημοκρατική μετάβαση πρέπει να συνεχιστεί μετά από τις τρεις δεκαετίες της δικτατορίας του Ομάρ Ελ-Μπασίρ.» Ο ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως απόψε κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συντονίσει μια μεικτή κυβέρνηση στο Χαρτούμ και να επιτύχει την απελευθέρωση των κρατουμένων που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Από την πλευρά της, η Μόσχα δήλωσε ότι το πραξικόπημα ήταν «το λογικό αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής και των επανειλημμένων ξένων επεμβάσεων» στις οποίες ωστόσο συμπεριλαμβάνεται εκείνη της Ρωσίας.
Οι στρατιωτικοί είχαν αποπειραθεί να σφετεριστούν την εξουσία στις 21 Σεπτεμβρίου κι από τότε οι εντάσεις μεταξύ στρατιωτικών και πολιτών στους κόλπους της κυβέρνησης Χάμντοκ έδειξαν πού θα οδηγούνταν τα πράγματα. Μέχρι αυτή τη στιγμή ο Αμπντάλα Χάμντοκ, η σύζυγός του και μερικοί υπουργοί του Συμβουλίου που επέβλεπε τη «μετάβαση» κρατούνται σε άγνωστο μέρος, ενώ οι πραξικοπηματίες έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση. Στο μεταξύ, σήμερα, οι Σουδανέζοι κήρυξαν γενική απεργία και κάλεσαν σε πολιτική ανυπακοή: χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Χαρτούμ κρατώντας σημαίες υπέρ της «επανάστασης» που ανέτρεψε τον Μπασίρ το 2019 και εναντίον του στρατηγού Μπουρχάν ο οποίος ηγείται του πραξικοπήματος.
Οι διαδηλώσεις, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά επτά άτομα ενώ άλλα 140 έχουν τραυματιστεί, πραγματοποιούνται παρότι οι επικοινωνίες μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου έχουν διακοπεί. Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τους δρόμους με λάστιχα αυτοκινήτων και πέτρες περικυκλώνοντας τα γραφεία του σουδανικού στρατού, στελέχη του οποίου έχουν αμπαρωθεί πίσω από τα τείχη του.
Για να ασκήσει εντονότερη πίεση, ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον Τζέφρι Φέλτμαν δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη βοήθεια των 700 εκατομμυρίων που προβλεπόταν για την ενίσχυση της δημοκρατικής μετάβασης. Πριν από το πραξικόπημα οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στο Σουδάν είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά σύμφωνα με παρατηρητές του International Crisis Group, πρόκειται για πολύ δύσκολη εξίσωση: στο Σουδάν υπάρχει θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία (115 διαφορετικές γλώσσες) με το Ισλάμ και τους Άραβες να επιβάλλονται βιαίως στις ανιμιστικές φυλές της χώρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
«Στοπ» στις πωλήσεις των βιβλίων της στο Ην. Βασίλειο εξαιτίας της στήριξής της στην οργάνωση Palestine Action
Φόβοι για νέα άγρια επεισόδια και λεηλασίες σε καταστήματα
Ο Αμερικανός ηθοποιός, κωμικός, παραγωγός και σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του στην εκπομπή το 1999
Έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο για το ουκρανικό
Πώς βλέπουν την ασφάλεια η ισραηλινή δεξιά και η ισραηλινή κεντροαριστερά
Για να επιβληθούν οι νέοι κανόνες, χρειάζεται το αίσθημα της συλλογικής ανασφάλειας να είναι κυρίαρχο και αναμφισβήτητο
Το πετρελαιοφόρο θα μεταφέρει 40.000 μετρικούς τόνους ντίζελ, ενώ θα ακολουθήσουν επιπλέον φορτία
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν»
Πώς αποκαλύφθηκε η απίστευτη απάτη
Οι χειρισμοί του Τραμπ δεν σταματούν να προβληματίζουν τους Ευρωπαίους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο Μάικλ Ο'Λίρι προειδοποιεί για κατακόρυφη άνοδο τιμών λόγω του κόστους των καυσίμων
Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του δράστη
Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ποιος κρατά τον διακόπτη για τα ουκρανικά drones
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.