- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ερντογάν έδωσε εντολή να κηρυχθούν «persona non grata» οι πρεσβευτές 10 χωρών που κινητοποιήθηκαν υπέρ του Οσμάν Καβαλά.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 πως έδωσε εντολή στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, «persona non grata», επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά.
«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: Αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία.
Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο Ερντογάν, κατηγορώντας τους για «απρέπεια» στην υπόθεση με τον Οσμάν Καβαλά. Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον».
Οσμάν Καβαλά: Ποιος είναι και γιατί τον στηρίζουν ξένοι πρεσβευτές στην Τουρκία
Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου 2021, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Οσμάν Καβαλά.
Κλήθηκαν για εξηγήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο αποκάλεσε «ανεύθυνη» την κοινή δήλωση αυτή. Υπενθυμίζεται ότι δύο 24ωρα νωρίτερα ο Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά «κατά πάντων», ενώ η λίρα «κατρακύλησε» σε νέα ιστορικά ρεκόρ.
Σασόλι κατά Ερντογάν για τις απελάσεις ξένων πρεσβευτών από την Τουρκία
Για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σε σχέση με τις αποφάσεις της Άγκυρας για τους 10 πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα.
Ειδικότερα, ο κ. Σασόλι με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Η απέλαση 10 πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβάλα».
The expulsion of ten ambassadors is a sign of the authoritarian drift of the Turkish government. We will not be intimidated.
— Roberta Metsola (@EP_President) October 23, 2021
Freedom for Osman Kavala.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.