- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το Πεκίνο διαψεύδει Financial Times για τον υπερηχητικό πύραυλο
Για δοκιμή διαστημικού οχήματος κάνει λόγο
Η Κίνα διέψευσε ότι εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά, επιμένοντας ότι επρόκειτο για συνηθισμένο έλεγχο διαστημικών σκαφών.
To κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε σήμερα την είδηση ότι η χώρα εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, υποστηρίζοντας ότι δοκίμασε ένα διαστημικό όχημα τον Ιούλιο.
Επικαλούμενοι πέντε ανθρώπους με γνώση του θέματος η εφημερίδα Financial Times υποστήριξε πως η Κίνα εκτόξευσε στο διάστημα έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά 32 χιλιόμετρα και πλέον. Η εφημερίδα ανέφερε πως η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «κατέλαβε εξαπίνης τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ».
Το ρεπορτάζ των FT προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσινγκτον, όπου φέρεται να αιφνιδιάστηκαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανησυχία για τις πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο γρήγοροι και ευκίνητοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.
«Δεν ήταν πύραυλος, ήταν ένα διαστημικό όχημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζιάο Λιζιάν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, απαντώντας σε ερώτηση για το ρεπορτάζ της εφημερίδας και πρόσθεσε πως ήταν μια "συνηθισμένη δοκιμή" με σκοπό τη δοκιμή τεχνολογίας για επαναχρησιμοποίηση του οχήματος.
«Η σημασία μιας δοκιμής επαναχρησιμοποίησης είναι ότι μπορεί να παράσχει μια φθηνή και βολική για ανθρώπους μέθοδο προκειμένου να ταξιδεύουν ειρηνικά προς και από το διάστημα», είπε ο Ζιάο, ο οποίος πρόσθεσε πως πολλές εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, όχι τον Αύγουστο όπως ανέφεραν οι Financial Times.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας προκειμένου να αξιολογήσουν ενδεχόμενους κινδύνους που τίθενται εναντίον τους από τον όλο και πιο δυναμικό στρατηγικό ανταγωνιστή τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.