- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Πεκίνο διαψεύδει Financial Times για τον υπερηχητικό πύραυλο
Για δοκιμή διαστημικού οχήματος κάνει λόγο
Η Κίνα διέψευσε ότι εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά, επιμένοντας ότι επρόκειτο για συνηθισμένο έλεγχο διαστημικών σκαφών.
To κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε σήμερα την είδηση ότι η χώρα εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, υποστηρίζοντας ότι δοκίμασε ένα διαστημικό όχημα τον Ιούλιο.
Επικαλούμενοι πέντε ανθρώπους με γνώση του θέματος η εφημερίδα Financial Times υποστήριξε πως η Κίνα εκτόξευσε στο διάστημα έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά 32 χιλιόμετρα και πλέον. Η εφημερίδα ανέφερε πως η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «κατέλαβε εξαπίνης τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ».
Το ρεπορτάζ των FT προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσινγκτον, όπου φέρεται να αιφνιδιάστηκαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανησυχία για τις πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο γρήγοροι και ευκίνητοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.
«Δεν ήταν πύραυλος, ήταν ένα διαστημικό όχημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζιάο Λιζιάν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, απαντώντας σε ερώτηση για το ρεπορτάζ της εφημερίδας και πρόσθεσε πως ήταν μια "συνηθισμένη δοκιμή" με σκοπό τη δοκιμή τεχνολογίας για επαναχρησιμοποίηση του οχήματος.
«Η σημασία μιας δοκιμής επαναχρησιμοποίησης είναι ότι μπορεί να παράσχει μια φθηνή και βολική για ανθρώπους μέθοδο προκειμένου να ταξιδεύουν ειρηνικά προς και από το διάστημα», είπε ο Ζιάο, ο οποίος πρόσθεσε πως πολλές εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, όχι τον Αύγουστο όπως ανέφεραν οι Financial Times.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας προκειμένου να αξιολογήσουν ενδεχόμενους κινδύνους που τίθενται εναντίον τους από τον όλο και πιο δυναμικό στρατηγικό ανταγωνιστή τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.