- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
H Κίνα έθεσε σε τροχιά υπερ-υπερηχητικό πύραυλο
«Το Πεκίνο κατέλαβε εξαπίνης τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», τονίζουν οι FT
Η Κίνα προχώρησε στην εκτόξευση υπερ-υπερηχητικού πυραύλου σε τροχιά, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης πριν χτυπήσει στον στόχο του.
Η Κίνα προχώρησε στην εκτόξευση υπερ-υπερηχητικού πυραύλου σε τροχιά, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης πριν χτυπήσει στον στόχο του, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται αρκετές πηγές ενήμερες σχετικά, η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο οπότε εκτοξεύθηκε πύραυλος που έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά 32 χιλιόμετρα.
Οι εκτοξεύσεις τέτοιων πυραύλων γενικά ανακοινώνονται, αλλά η συγκεκριμένη τον Αύγουστο κρατήθηκε μυστική. Πέραν του Πεκίνου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες είναι γνωστό πως εργάζονται στην υπερηχητική τεχνολογία.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα υπερπενταπλάσια από αυτή του ήχου.
Όμως οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν ψηλά, ως το διάστημα, και κάνουν ελλειπτική τροχιά για να πλήξουν τους στόχους τους, ενώ αντίθετα οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν σε χαμηλή τροχιά στην ατμόσφαιρα και δυνητικά να πλήττουν ταχύτερα τους στόχους τους.
Πάνω απ’ όλα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να κάνουν ελιγμούς –όπως οι πύραυλοι κρουζ («πλεύσης»), που όμως είναι πολύ πιο αργοί, συχνά υποηχητικοί–, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την παρακολούθηση και την αντιμετώπισή τους.
Ο Taylor Fravel, εμπειρογνώμονας στην κινεζική πολιτική για τα πυρηνικά όπλα, ο οποίος δεν γνώριζε τη δοκιμή, είπε ότι ένας πύραυλος εξοπλισμένος με πυρηνική κεφαλή θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να «αναιρέσει» τα αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Κίνα αναπτύσσει την τεχνολογία επιθετικά, καθώς τη θεωρεί κρίσιμη για να αμυνθεί μπροστά στην αμερικανική πρόοδο στις υπερηχητικές και άλλες τεχνολογίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου (CRS).
Τον περασμένο μήνα, ο Φρανκ Κένταλ, υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο αναπτύσσει ένα νέο όπλο. O Kενταλ αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες, αλλά υποστήριξε ότι η Κίνα ανέπτυξε κάτι παρόμοιο με το «Fractional Orbital Bombardment System» που η ΕΣΣΔ είχε αναπτύξει πριν πολλά χρόνια.
Η δοκιμή γίνεται γνωστή ενώ οι αμερικανοσινικές εντάσεις κλιμακώνονται, με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν, αυτόνομη δημοκρατική νήσο ευθυγραμμισμένη με την Ουάσινγκτον που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Ο Τραμπ αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις του προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία
Διαδηλώσεις έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.