- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Νικολά Σαρκοζί στη φυλακή για την υπόθεση Bygmalion
Η παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012
Ένοχος κρίθηκε ο Νικολά Σαρκοζί από δικαστήριο στο Παρίσι για την υπόθεση «Bygmalion» με τα παράνομα κονδύλια στην προεκλογική του εκστρατεία.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση Bygmalion που αφορά στην παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Η δικαστική απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 και προβλέπει δύο χρόνια κράτηση εκ των οποίων μόνο το ένα είναι με αναστολή.
Η δίκη για την υπόθεση Bygmalion ξεκίνησε τον Μάιο και αφορά σε υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου κονδυλίων για προεκλογικό αγώνα στη Γαλλία.
Έναν μήνα μετά, τον Ιούνιο, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει τη φυλάκιση του Νικολά Σαρκοζί «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» στις γαλλικές εκλογές του 2012. Εκείνη τη χρονιά νικητής ήταν ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διαδέχτηκε τον Νικολά Σαρκοζί.
Πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο, ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιτρέψει να αυξάνονται οι δαπάνες παρά τις πολλαπλές σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο.
«Αναμφισβήτητα» ο Σαρκοζί επωφελήθηκε από την απάτη που του επέτρεψε να έχει στη διάθεσή του «μέσα πολύ ανώτερα» από αυτά που προβλέπει ο νόμος: Τουλάχιστον 42,8 εκατομμύρια συνολικά, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από το τότε νόμιμο όριο (22,5 εκατομμύρια ευρώ).
Τι είχε καταθέσει ο Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση Bygmalion
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 15 Ιουνίου 2021.
Στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα, δηλώνοντας ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στον σχεδιασμό κατανομής των κονδυλίων την περίοδο που διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Όπως μετέδωσε το Reuters, παραμένει μικρή η πιθανότητα ο πρώην Γάλλος πρόεδρος να οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να καταθέσουν έφεση. Ο Σαρκοζί δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.