Visual Browsing

Νικολά Σαρκοζί: Άρχισε η δίκη του για την υπόθεση Bygmalion

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί © EPA / Thibault Camus / POOL
Για τι κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας
  • A-
  • A+
0
Νικολά Σαρκοζί: Άρχισε η δίκη του για την υπόθεση Bygmalion - Οι υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion, δηλαδή τις υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές του 2012. Ο Σαρκοζί δεν ήταν παρών στο δικαστήριο. 

Δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για διαφθορά, ο πρώην πρόεδρος δικάζεται αυτή τη φορά για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Νοσηλεύεται ο αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της Γαλλίας, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η δίκη να αναβληθεί, καθώς νοσηλεύεται ο συνήγορος του Ζερόμ Λαβριγέ, ενός από τους 13 συγκατηγορουμένους του Σαρκοζί.

Ο Ζερόμ Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του τότε απερχόμενου προέδρου, ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε μια εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Λαβριγέ έφθασε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο και δεν τον χαιρέτησε κανένας.

Σχετικα
Νέα Σμύρνη: Κρατούμενος ως τη Δευτέρα που θα δικαστεί ο 22χρονος
Νέα Σμύρνη: Κρατούμενος ως τη Δευτέρα που θα δικαστεί ο 22χρονος

Οι συνήγοροι των συνολικά 14 κατηγορουμένων --πρώην στελέχη της εταιρείας Bygmalion και του συντηρητικού κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, μετεξελίχθηκε στους Ρεπουμπλικάνους), λογιστές-- προσυπέγραψαν άπαντες το αίτημα για αναβολή και η εισαγγελία δεν αναμένεται να φέρει αντίρρηση. Στην περίπτωση αυτή, η δίκη, η ακροαματική διαδικασία της οποίας θα διαρκέσει ένα μήνα, μπορεί να αρχίσει πραγματικά τον Μάιο.

Νικολά Σαρκοζί: Παραμένει δημοφιλής

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την πολιτική από το 2016, παραμένει πολύ δημοφιλής στη δεξιά παράταξη, όπου καμιά προσωπικότητα δεν έχει επιβληθεί για να αντιπροσωπεύσει το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» στις εκλογές. Ενώ ορισμένοι στη δεξιά παράταξη τον θεωρούσαν πιθανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2022, ο Σαρκοζί καταδικάσθηκε την 1η Μαρτίου σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στην λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών».

Για την υπόθεση Bygmalion, ο Νικολά Σαρκοζί κινδυνεύει να του επιβληθούν ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας». Πάντως, ο Σαρκοζί έκανε γνωστό πως δεν θα παρευρεθεί στις ακροαματικές συνεδριάσεις που τον αφορούν.

Σχετικα
Βρετανία - Γαλλία: Ένταση και πολεμικά πλοία για το ψάρεμα
Βρετανία - Γαλλία: Ένταση και πολεμικά πλοία για το ψάρεμα

Αντίθετα από τους συγκατηγορουμένους του που παραπέμπονται κυρίως για απάτη ή συνέργεια, δεν κατηγορείται για το σύστημα των πλαστών τιμολογίων που είχε αναπτυχθεί για να κρύψει τις υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιτρέψει να αυξάνονται οι δαπάνες παρά τις πολλαπλές σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο και «αναμφισβήτητα» επωφελήθηκε από την απάτη που του επέτρεψε να έχει στη διάθεσή του «μέσα πολύ ανώτερα» απ' αυτά που επέτρεπε ο νόμος: τουλάχιστον 42,8 εκατομμύρια συνολικά, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από το τότε νόμιμο όριο (22,5 εκατομμύρια ευρώ).

Η δεξιά κάνει λόγο για «δικαστικό διωγμό» του και ο Σαρκοζί προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό κατά της καταδίκης του σε ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή για την λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών» ενώ δεν αποκλείει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5